Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj. Zakwas na czerwony barszcz Proporcje na około 1 litr zakwasuCzas przygotowania: 30 minut + 7 dni Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby
Kulinarne przygody GatityDziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby na stole
Kulinarne przygody GatityKlasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa sałatka ! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie jajek na twardo
Kulinarne przygody GatitySezon grzybowy w pełni ! Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi
Kulinarne przygody Gatityteż min.od grubości ciasta) Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały. Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz. Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem i kapustą
Proste Potrawyjuż gdzieś na blogach pod nazwą "śledzi kaszubskich". Jak zawał tak zwał, śledzie są naprawdę świetne w smaku, polecam :) Najlepsze na drugi dzień.Mogą być świetną przystawką na wieczerzę wigilijną
Proste PotrawyKojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. składniki :50 dag mąki5 dag drożdżyłyżeczka smalcu2 łyżki masłałyżka kwaśnej śmietany2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5)2 jajaszklanka wodyodrobina solitrochę makuZrobić rozczyn
Praktyczna plUszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą się z dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko
Kolizje Smakówruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz
Kolizje SmakówPyszne, proste i szybkie danie idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie
Kolizje SmakówPierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie. Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta. Składniki na farsz: 250g białego sera 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule olej sól, pieprz
Kolizje Smakówwieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju, w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia Oliwa z oliwek Sól, pieprz
Kolizje Smakówpyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów
Kolizje Smaków