Groch w parze z kapustąA dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach. Składniki: opakowanie suszonego grochu (łuskanego) główka kapusty przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy koperek olej Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści
prawdziwe jedzenierobiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól
Co w głowie piszczywięc zadbać o ich zapasy na zimę. Dostaję od Was pytania jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów. Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny, będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich.To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”. Składniki: 2 filety z łososia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie
RAROSSAszczególnie za nim przepadam, ale trzeba przyznać mu jedno- nic tak nie koi żołądka po wigilijnym obżarstwie. Kompot z suszu, bo o nim mowa jednoznacznie kojarzy się z Wigilią. Z tego też względu nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Powiem nieskromnie tak: udał mi się tegoroczny kompot. Był idealny! Kompot z suszu 2 litry wody suszone owoce (śliwki
bastalenacałkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł
bastalenaPodobno zrobiłam z pozostałymi wielkościami. Na koniec zrobiłam niezdarny kleks z lukru, coś na kształt czubka. Całość obsypałam wiórkami imitującymi śnieg. Choinki początkowo można potraktować jako dekorację stołu wigilijnego, a potem po prostu zjeść
bastalenazawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę, że to zwykłe kluski, to mają w sobie pewną niezwykłą moc. Być może dlatego to jedna z 12-stu wigilijnych potraw. łazankikapusta z grzybami Łazanki ugotowałam w osolonym wrzątku. Kapustę podgrzałam. Całość wymieszałam razem w misce i na 5- 10min. wstawiłam do piekarnika
bastalenaZaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl.rozdrobnionych pomidorów] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać
Moje domowe kucharzenieroku również pokusiłam się o zrobienie tych cudownych pierniczków :)Link do przepisu znajdziecie tutaj. Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;)Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym:1 białko1 szklanka cukru pudruBiałko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam
Emcia PichciChciałam życzyć Wszystkim zdrowych, ciepłych i pogodnych świąt oraz oczywiście mnóstwo pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Samych radosnych chwil w Nowym Roku i spełnienia wszystkich noworocznych postanowień. Mam nadzieję, że nadchodzący 2014 rok przyniesie jeszcze więcej wspaniałych inspiracji kulinarnych. Tego Życzę zarówno sobie
Mania Gotowaniadoprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach marynowania w lodówce. Jest rewelacyjna! Polecam na wigilijny stół ;-) Zapraszam na FB! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNI