wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:128/169)

Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 162

kilku rodzajów przepysznych pierogów.  Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku

Przysmaki Karolki
Łosoś w sosie żurawinowym 173

właśnie było z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego

Przysmaki Karolki
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 167

Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania.  Po jakimś czasie i ja zaczęłam modyfikować wigilijne menu. Odważniej podchodziłam do tradycyjnych dań. Nadal utrzymywałam je w postnym charakterze, bo inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte

Przysmaki Karolki
Wesolych Swiat 168

Swieta Bozego Narodzenia pragne zlozyc wszystkim zyczenia radosci, spokoju i rodzinnego ciepla przy wigilijnym stole. Karolka

Przysmaki Karolki
Moczka śląska 211

Moczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na śląsku tyle receptur, a każda jest właściwa jeśli tylko jest w niej piernik.  Moja wersja jest wypośrodkowaniem miedzy tym co znam z dzieciństwa a za czym nie przepadałam, a próbą przeproszenia się i zaakceptowanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Życzenia świąteczne 109

Kochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt Bernadeta

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 248

spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia.  Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w winie po staropolsku 163

Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam książkę Kuchnia Polska Zofii Zawistowskiej, bo przepis na te śledzie pochodzi właśnie z niej. Proste, pyszne, aromatyczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulebiak z kapusta i grzybami 195

niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w ziołach i papryce 262

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spokojnych świąt! 222

Kochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Liebster Blog Award 187

ulubiona pora roku to... Wiosna  6. Pisze bloga bo ... Pomaga mi znalezć nowe znaczenie życia  7. Twoja największa słabość to.. Sushi  8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami  9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone  10. Kawa czy herbata ? Herbata  11. Ulubiony gatunek sera? Brie   A to moje pytania:   Moja

Smaki Edyty
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 183

czosnkiem  :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już. Robiłam  zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną nutę smakową. Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje,, ale już najwyższy czas na jego zrobienie  i może komuś przepis się przyda.  Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą 169

grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z soczewicą i kapustą 143

kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z tymi składnikami przed Świętami i wymyśliłam, że pierogi z takim farszem będą  ciekawym wigilijnym daniem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania