wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:116/169)

Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 214

Zrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?. U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi

Moje pyszne gotowanie
Barszcz z kaszanką 200

nadrobię stracony czas :)Przepis na tradycyjną zupę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w sosie grzybowym.Składniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanejsuszony majeranekKaszankę

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 306

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 196

Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 247

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta mieszana z fasolą 163

jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka

Kuchnia domowa Ani
Domowa nutella 265

napoju sojowego, aby lepiej się rozsmarowywałNa koniec chciałabym życzyć Wam wszystkim, zdrowych, wesołych i spokojnych świąt, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze. Cudownych prezentów, wspaniałych chwil i pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Kosztujcie wszelkich potraw bez żadnych wyrzutów sumienia i pamiętajcie, że kluczem do dobrego samopoczucia jest umiar i rozsądek

peanutbuttermonster
Uszka z grzybami i kapustą 347

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. 23736

jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi ;-) Ta sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na […] The post Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kluski z makiem 321

Takie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole.Składniki :10 dag maku zmielonegogarść rodzynek - wcześniej wymoczonych garść drobno krojonych migdałów2 -3 łyżki miodukilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskichPrzygotowanie :Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składnikówUgotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy na talerz.Smacznego

Proste Potrawy
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 152

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg

CoolinarniePL
Świąteczne pierożki dla dzieci 154

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.Składniki:2 szklanki mąki 480niepełna szklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki

prawdziwe jedzenie
Święta 2014 165

Jeśli na Wigilijnym i Świątecznym stole pojawi się coś nowego to wstawię przepisy potem.Bawcie się dobrze

Buniabaje w kuchni
Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej 275

przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były one przyrządzane na wieczerzę wigilijną, później stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 167

Podczas jednej z naszych samochodowych podróży do Warszawy wpadłyśmy z Martą na pomysł zorganizowania spotkania wigilijnego dla lubelskich blogerów kulinarnych. Wstępny zarys powstał od razu. Zależało nam na znalezieniu miejsca, do którego będziemy mogły przynieść przygotowane przez siebie jedzenie, a przy tym by kilka potraw zostało przygotowanych na miejscu. Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki

Pasja Smaku