Podczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle
Monia miesza i gotujePierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz przygotuję ją dla swoich gości. Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować. Składniki:450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)4 jajkasól, pieprz1 ząbek czosnku1 opakowanie wędzonego łososia1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami
Pasja SmakuDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko
Salonik smakówPrzepisy na kilka z nich pojawią się już w najbliższym czasie, o ile uda mi się je ładnie sfotografować.A teraz mam dla Was jeszcze kilka słów...Mój stół wigilijny
Pasja Smakustrzela ogień, w całym mieszkaniu palą się świece, a zapach choinki wypełnia przestrzeń, czekamy zgodnie z nosami przy szybie na pierwszą gwiazdkę, aby móc z czystym sercem zasiąść do wigilijnej uczty. Pragnę życzyć więc Wam wszystkim, bez wyjątków czy odstępstw, by te święta były niezapomniane. Niech każdemu z Was udzieli się ta niezwykła, magiczna atmosfera, niech miłość wypełni Wasze serca
W kuchni Karmel-itkiPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2
Moje pyszne gotowanieKochani! Dziękuję serdecznie za życzenia. Dzisiaj ja z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym i świątecznym stole i samych smakołyków! Dziś zamiast opłatkiem, dzielę się z Wami wirtualnie pierniczkami w kolorach bloga. Upiekłam je ze sprawdzonego przepisu Doroty . Pozdrawiam serdecznie. Patrycja
Czerwień i błękitkochani piszę ten post popijając kawę w wigilijny poranek. Muffinki pyszne, czekoladowe, mokre z nutką piernikową. Nie są trudne w wykonaniu. Oryginalne źródło przepisu :Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie
Blondynka GotujeŚledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii
Smaki EdytyKochani moi czytelnicy życzę Wam tej nadzwyczajnej i doniosłej atmosfery. Chwil magicznych, wyjątkowych, które zostaną w Waszych sercach na długo i będą motorem do działania. Niech ten wigilijny stół nie tylko zachwyci smakiem i aromatem wyjątkowych dań, ale również zniesie wszystkie urazy i zjednoczy Wasze rodziny. Miłości nie tylko na te Święta, ale na każdy dzień!;-)Wesołych Świąt!Karolina
SMYKWKUCHNIŻyczę Wam wszystkim. Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd, a także wystrzałowego, hucznego Sylwestra i spełnienia marzeń w Nowym Roku
Ala piecze i gotujePyszna aromatyczna zupka grzybowa z suszonych grzybków. Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie mięsnym.składniki:1,5 l bulionu warzywnego60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków)sól do smaku3-4 łyżki śmietany 18 %3 łyżki mąki pszennejłazanki Czaniecki (lub inny makaron)Grzyby namoczyć
Monia miesza i gotujeKochani z okazji tych podobno najpiękniejszych świąt w roku chciałabym każdemu kto się tutaj chociaż raz pojawił w tym roku, każdemu kto
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82%* 2 łyżki cukru pudru * szklanka mąki pszennej* ziarenka z połowy laski wanilii * jajkoPrzygotowanie :Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać
Magiczne Życie MartyZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta
Moniki Smakołyki