wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:83/169)

Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 145

Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię

Quinoa Raz!
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 179

Barszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny.  Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak

cool and minty
KUTIA Z PĘCZAKU 136

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.                                                                         SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po grecku 125

może jej zabraknąć na wigilijnym stole. W moim domu od zawsze znałam ten smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół

Zasmakuj Kuchni
Rogale marcinkowickie 134

miękkie wewnątrz,  ale i w kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie ok. 6,5 km/h :) I pamiętajcie: na wigilijnym stole, wypełnione niebieskim makiem mogą zastąpić tradycyjny zawijaniec makowy. Czemu nie? Mniam Mniam! #rogalemarcinskie #ciastoduńskie #drożdżowe #zmakiem rogaleznadzieniem #maślane

I tu będę miała takie te
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

Każda rodzina ma własne tradycje związane z przygotowaniem i świętowaniem Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu poza tymi postnymi potrawami, które stanowiły  o wyjątkowości wieczerzy wigilijnej były też potrawy na kolejne dni odpoczynku. Mama zawsze gotowała bigos, na święta szczególnie bogaty, mięsny i sycący. Jako dziecko  nie byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem, jak wartościową stanowił potrawę, pozwalał

I tu będę miała takie te
Zawijane ciasteczka smalcuszki 131

czas dzielę na kilka okresów. Pierwszy to wspomnienia dziecięce. Cudowne czasy, kiedy praktycznie w południe, tuż po ubraniu choinki, kazano nam iść do kąpieli i spać aż do wieczerzy wigilijnej (dzięki temu wytrzymywałyśmy do pasterki). Mama budziła nas, a przy choince czekał już  odświętnie nakryty stół, czekał aż po modlitwie usiądziemy wspólnie do 12 potraw przygotowanych na ten specjalny

I tu będę miała takie te
Wesołych Świąt :) 113

Kochani ! Życzę wszystkim spokojnych, radosnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych z najbliższymi.   Pysznych dań wigilijnych i nie tylko i miłej atmosfery przy stole

kruche babeczki
Ukraińskie klimaty 144

barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Świąteczne rogaliki działu IT 138

Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru

Kocham Czekoladę
Świąteczna babka ajerkoniakowa 310

jestem fanką babek. Zawsze kojarzyły mi się z suchym ciachem, do którego trzeba było wypić hektolitry kawy. Ta babka jest wilgotna, żółciutka i pachnąca. Nie może jej zabraknąć na Wigilijnym stole. Nie jestem fanką ajerkoniaku czy adwokata, ale ta babka z tym dodatkiem jest pyszna. Dodatkowo wykonanie zajmuje kilka chwil. Babka: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Kocham Czekoladę
Sałatka z kiszonych buraków 125

Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób na wykorzystanie kiszonych buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko

Czary - gary w kuchni
Barszcz wigilijny 128

jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku

Czary - gary w kuchni
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 130

kolejna propozycja na Wigilijny stół. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis, który znalazłam w grudniowym „Moim Gotowaniu”. Karp podany w ten sposób jest bardzo smaczny, soczysty, z chrupiącą, rumianą skórką i aromatycznymi grzybami. Jeśli macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 148

wigilijnym stole nie może zabraknąć czystego barszczu z czerwonych buraków. Ja uwielbiam ten barszcz z dodatkiem uszek, ale smakuje równie dobrze z rumianymi pierogami lub krokietami. Już w tamtym roku prosiliście mnie o mój przepis na barszcz. Wówczas nie zdążyłam, w tym roku podaję go trochę wcześniej, abyście wszystko mogli przygotować sami – od zakwasu począwszy, na czerwonym barszczu skończywszy

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania