patery do ciasta? Dla mnie to nowość, ale bardzo przydatna i praktyczna ;) W świątecznych klimatach, np. na Wigilię (bo nie wiem jak u Was, ale u nas na kolacji wigilijnej nie podaje się ciasta) paterę można wykorzystać do przygotowania stroika ze świecą - najprościej lampion ze świeczką postawić na środku, a dookoła obłożyć jemiołą. Ale można też pokusić się o bogatszą
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna
Przepisy kulinarne babci AntoninyMój kolejny eksperyment. Nie wiem czy wiecie a jeśli nie to jeszcze raz powiem, że uwielbiam makowe smakołyki zwłaszcza wigilijne MAKIEŁKI! dziś rano sobie o nich wspomniałam, a że jeszcze nie pora na to węglowodanowe świąteczne obżarstwo to stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJeśli planujemy przygotować stroiki z żywej choinki (gałązek) warto je dopiero kupić na dwa-trzy dni przed Wigilią. Przyszedł też czas nad zastanowieniem się co podamy podczas kolacji wigilijnej, a później dla przybyłych gości. Zaplanujemy menu już dziś, a co za tym idzie listę zakupów. Przed świętami w sklepach jest mnóstwo promocji na różnego rodzaju mięsa czy bakalie. Powinniśmy
Gotuję TestujęPORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia. Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru ok. 1 kg mąki 3 łyżeczki sody 2-3 łyżki przyprawy do piernika POLEWA
Gotuję Testujęsmakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneSkładniki: 1 szklanka grzybów suszonych 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 duże pietruszki 3 marchewki 1 mały seler kawałek pora 1 ząbek czosnku 1 cebula
Przepisy kulinarne babci AntoninyRyba po grecku dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W niektórych domach jest obowiązkowym daniem spożywanym podczas kolacji wigilijnej. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarneostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole ze szczęśliwej kury, ale już na Pierwsze Święto idealny. Wiem, wiem mamy jeszcze październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie
Emskie Smakipotrzeby. Najlepiej przygotować go dzień przed, by miał szansę się "przegryźć". Z podanej ilości farszu wyjdzie ok. 15 krokietów. Farsz możecie też przestudzić i zamrozić, przyda się np. na wigilijne pierogi. Przechowujcie go w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól
Cooking Monsterpodane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj zapewne dopiero po Świętach, także już teraz pragnę złożyć Wam życzenia: Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Życzę Wam Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia, niech
Poranek na słodkoKilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka
Poranek na słodkoblaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut. Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej" Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Brzozowska" (przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wary) Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzbyłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa. Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się
Codziennik Kuchennysosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować 19 grudnia
Codziennik Kuchenny