Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje MarioliBożego Narodzenia został już mniej niż miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g masła
Pyry na Gazkruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;). Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 200-250 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szkl cukru 1 jajko kilka kropel
Nastoletnie WypiekaniePachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty
Zasmakuj KuchniStaropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku
To co kochamCiekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka śmietany 30% • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku • 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę
To co kochamProste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki
To co kochamOdkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju
To co kochamBlask wigilijnej nocy zatrzymuje na chwilę rozpędzony czas, kiedy to dzielimy się opłatkiem i naszą radością z najbliższymi. Wszystkim Sympatykom naszego bloga życzymy pełnych rodzinnego ciepła i radości Świąt Bożego Narodzenia . Gosia i Sławek Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel
To co kochamsezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie! Mam więc już pewniaka na wigilijny stół czyli kluski z makiem i figami. A co myślicie o fidze z makiem z pasternakiem? Ja się zastanowię. Składniki: • 1 opakowanie makaronu wstążki • 3 łyżki gotowej masy
To co kochamPrzy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki
To co kochamwyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku
To co kochamNastępne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka
To co kochammięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu
To co kochamświęta będą dla Was, czytelników naszego bloga i dla Waszych rodzin wyjątkowym czasem, spędzonym w rodzinnym gronie, w miłej świątecznej atmosferze… W ten wigilijny dzień, kiedy pierwsza gwiazdka błyska na niebie, życzymy Wam sukcesów w życiu, ciepła w miłości, dużo uśmiechu, wiele radości. Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń, samych przyjaznych w życiu
To co kocham