składniki na naleśniki ok. 16 cm średnicy (ok. 18 szt.): 250 g mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego
Domowy Smak JedzeniaRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy
słodki bratekzapiekanka to już coroczny zwyczaj poświątecznego obiadu. Stół pęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy
Tradycyjna Kuchniakiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty – łatwy
Kulinarne Przebojenowa. Dzięki podobnym działaniom powstała kremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka
I tu będę miała takie tewyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę czasu, ale dla takiego efektu warto się poświęcić. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu … Przeczytaj cały artykuł Post Jak upiec makowiec… pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto
ladykitchenCiąg dalszy wigilijnych pomysłów. Spisuję dla Was ten przepis i właśnie pochłaniam kolejnego pierożka. To jest minus przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje
Pichceniomaniaśledzie Chyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście
Miód i pieprzWymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego. Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać jej, na tyle, na ile mi pozwoliła. A pozwalała na wiele :) Pod jej czujnym okiem nauczyłam się podstaw kuchni
Mango Papajaminut, aż się ładnie zrumienią. Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden wigilijny stół
Dieta moja pasjaBarszcz, uszka, kapusta z grzybami – nie czujesz się specem od świątecznego menu? Wspólne świąteczne gotowanie w Polu to znakomita okazja, by to zmienić! Artykuł 23 grudnia
COOKMAGAZINEJednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie
Kolorowy PrzepisownikŚwiątecznie i nie tylko! Takie śledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę
Zasmakuj Kuchni