Moja rodzina uwielbia śledzie w połączeniu z grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka
Bajeczna KuchniaPełnoziarniste pierogi są bardzo smaczne i sycące, od dłuższego czasu jestem na diecie o niskim indeksie glikemicznym więc takie pierożki przygotowałam dla siebie na kolację wigilijną. Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z niektórych potraw. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju Szczypta soli Farsz: 1,5 kilograma kiszonej
Bajeczna Kuchniaroku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo
Bajeczna KuchniaJednym z pierwszych skojarzeń w przypadku gier, które silnie wykorzystały motywy bożonarodzeniowe jest bezsprzecznie Batman: Arkham Origins. Akcja toczy się w dzień wigilijny, 5 lat przed wydarzeniami z pierwszej części serii Arkham. Całe Gotham przystrojone jest lampkami, girlandami i choinkami, a otaczający mrok nocy i pruszący z nieba śnieg tylko potęgują klimatyczny nastrój. Fabuła opowiada o początkach kariery człowieka-nietoperza
Nerds Kitchenpomaga utrzymać młodość. To naturalny probiotyk. Zaleca się codzienne picie takiego zakwasu w ilości jednej szklanki. Można również z niego zrobić pyszny domowy barszczyk lub barszczyk wigilijny, a buraki zjeść lub wykorzystać do zupy lub surówki. Składniki: – 1,5 kg buraków – 2 główki czosnku – 2 cebule – liście laurowe, ok. 10 sztuk
To co kochamOdkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł na polskiej Wigilii w moim domu. Ale co mówi tradycja? … że, na stole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba to stary chrześcijański znak, uosabia tajemnicę, bo nie ma głosu, a przede wszystkim symbolizuje Jezusa, a ichthys to w starożytnej grece ryba
To co kochamostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAutorka Kuchni po mojemu życzy Wam wraz z rodzinką zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Spokojnej, rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole. Pysznych, tradycyjnych smaków i moc prezentów pod choinką. Niech się szczęści Wam, a powodów do smutku nie przybywa. Niech natchnie Was siła i magia Świąt w tym jakże pracowitym okresie
Kuchnia po mojemuSzybie danie wigilijne ze śledzikami. Wesołych Świąt Śledzie namoczyć w wodzie i tak zostawić na 12 godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Śledziki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na śledziach. Wylać na śledzie 1/4 szklanki śmietany. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić
Kuchnia PokoleńKochani ! Z okazji nadchodzących Świąt życzę Wam wszystkiego, co najlepsze. Ciepła w sercu i w domu, smacznej kolacji wigilijnej, rodzinnego kolędowania, magicznie spędzonego czasu. Wesołych Świąt
Moja pasja smakuryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i […] Artykuł Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna
6niebobardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka
pyszne zdrowościOkres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto możemy
Kolorowy Przepisownik