wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:60/169)

Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 161

maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam Wam bardzo mocno jako wigilijny deser, zamiast tradycyjnych makówek lub po prostu na wykwintną kolację. Moża uzyskać fajny efekt niewielkim nakładem pracy. ;) * SKŁADNIKI na ok. 9 porcji (z 1 makówką) Makówki z białego maku

Food Square
Ryba po grecku 136

Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karp z szafranem 134

Jesteśmy na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale my użyliśmy płaty. Test zdany ;)  Składniki 1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz

R'n'G Kitchen
Coraz bliżej Święta 228

świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 148

miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Śledzie marynowane z imbirem 211

Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre :) Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szafranowa brioszka czyli zapachniało świętami 123

wypieku za nim go opublikuję na blogu… Szafranowa brioszka gości u nas na śniadanie w Wigilię. W Szwecji jest to wolny dzień od pracy. Za nim przystąpimy do wigilijnej kolacji jemy szafranowe brioszki lub szafranowe bułeczki . Szafranowa brioszka z masłem to luksus, który musi wystarczyć do kolacji! Szafranowa brioszka Składniki: na podłużną foremkę o pojemności

codojedzenia
Dorsz słodko-kwaśny 120

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny

Pyry na Gaz
Seromakowiec z jabłkami 335

widzę, że zaczynacie myśleć o świętach.... Przyznam Wam szczerze, że ja też😇 Już nie mogę się doczekać choinki i tych wszystkich przysmaków, które pojawią się na stole- nie tylko wigilijnym. Ta nawet nie wiem gdzie w tym roku będzie i zazwyczaj z roku na rok mamy te same potrawy, które owszem smakują wyjątkowo, ale są raczej tradycyjne i standardowe

Kuchnia w czekoladzie
Śledzie w keczupie. 200

jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zaraz obok ryby po grecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i  minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko

zadanie-gotowanie
sok z kiszonych buraków – podstawowy 103

przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki sok możemy pić, gdyż ma w sobie dużo składników odżywczych. Możemy również przygotować z niego pyszny barszcz nie tylko wigilijny

Domowy Smak Jedzenia
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 153

także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 160

Przepis pochodzi z Krakowa. Pierwszy raz słyszałam o takich pierogach od znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne. Podziękuj Rafał swojej

Kuchnia Pokoleń
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 428

grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.   Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz: 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g

Księga-Smaku
Kapusta z soczewicą 98

Gotujecie czasem kapustę z grochem? Dla niektórych z Was jest to tradycyjne danie, które pojawia się na Wigilijnym stole. Moja Mama zawsze gotowała właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-) Zapraszam! Czas przygotowywania:  do 25 minut Czas gotowania: min. 1,5 h Ilość porcji:  min. 10 Składniki: • 1 kg dobrej kiszonej

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania