wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:56/169)

Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 139

serwowane na osobnym talerzyku). Jak się jednak okazuje, w poszczególnych regionach naszego kraju dużą popularnością cieszą się także inne, nieznane powszechnie zupy, jak siemieniotka czy moczka. Inspiracje do stworzenia wigilijnych zup znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/zupy-na-swieta Siemieniotka Ta zupa na Wigilię jedzona jest na Śląsku. Występuje także pod nazwą „konopianka”, a to ze względu na jej główny składnik, którym

Okiem Blondynki by McBlondi
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 140

Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk):   300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie

Niespełnione zdolności kulinarne
Wigilijne knysze do barszczu 162

Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki

MamaOskarka
Ciasto na pierogi 336

pierogów zawsze nakładam małą, czubatą łyżeczką. Porady Pamiętajcie, aby część ciasta, której nie używacie, przykryć ściereczką, aby się nie zeschło. Zobacz też: Czarne pierogi z karpiem i kimchi Wigilijna zupa grzybowa Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie Artykuł Ciasto na pierogi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Uszka do wigilijnego barszczu 127

Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Świateczne rogaliki z makiem 157

takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki

Ciasta z tradycjami
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 146

razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam

Świat Domowej Kuchni
SAŁATKA SZPINAKOWA 170

Jeszcze dwa tygodnie do świąt. Pewnie niektórzy z Was walecznie dążą do zrobienia miejsca w brzuszku na ucztę wigilijną, oczywiście ja jestem głównym bohaterem tej historii. Wymyślam i tworzę coś lekkiego, żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem

pieprzny smaczek
Śledź po Japońsku 303

sałatki którą się gotuje w zalewie octowej-co daje później naprawdę fajny posmak-polecam gorąco bo nie dość ,że są pyszne to jeszcze fajnie się będą prezentować na stole wigilijnym jak również na każdej domowej imprezie.  Przepis znalazłam na stronie Kuchnia Broni -dziękuję bardzo.  Składniki: 7 jajek 7 płatów śledziowych z wiaderka Składniki na sałatkę: 1 puszka groszku

Swojskie jedzonko
Zakwas na barszcz czerwony. 106

już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz. Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze. Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie bez niego świąt

Agusiowe smakołyki
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 141

bliskich osób sprawia, że wszystko w te dni jest wyjątkowe. Dlaczego nie docenia tego, co może sobie dać z rodziną co roku o tej porze? Ona może i zje wigilijną rybę, może i poszuka z rodzeństwem na niebie pierwszej gwiazdki, ale z pewnością ich sztuczna, stara choinka nie zapachnie lasem, nie znajdzie pod nią niczego dla siebie. Po przeciwnej stronie

Raj dla Podniebienia
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 330

soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju oraz: białko do pomalowania kulebiaków przed pieczeniem kminek lub czarnuszka do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kulebiak wigilijny Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 99

mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 157

najmniej kilka gałązek, lub 1 łyżka suszonego otartego opcjonalnie – ocet i cukier do smaku – jeśli nie używacie zakwasu, aby doprawić barszcz sól, pieprz opcjonalnie do barszczu wigilijnego – kilka suszonych grzybów opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego Wykonanie: Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą

Pociąg Do Kuchni
Ruskie na cieście z masłem 143

ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania