Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna
Fitsweet.menich pan śledź. Najprawdopodobniej w kilku wariantach smakowych. A w tym taki musztardowy. Nowość na moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska
Z Majeczką w kuchniforma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisem trochę mało świątecznym. Ale z drugiej strony Wigilia zawsze kojarzyła mi się z grzybami. I to grzybami w każdej postaci. Ale takie grzyby jeszcze u mnie na wigilijnym stole nie zagościły. Ale może w tym roku... Gdy trafiłam na poniższy przepis na stronie local-foodie.pl , wiedziałam, że muszę go wypróbować. Teraz muszę trochę poczekać, aż smaki się przegryzą. Mini pieczarki
blog.moje-pasje.infopowie, że dużo tego grochu, ano sporo. Jednak warto zauważyć, że nie dodaję mąki, to rozgotowany groch zagęszcza potrawę i dodatkowy składnik zbędny. Jest czysta kapusta z grochem. Potrawy wigilijne nie są wcale czasochłonne, to my ludzie, lubimy sobie utrudniać życie, a więcej wcale nie znaczy lepiej
Dieta moja pasjasposób na przepyszny barszcz bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraczki, które do barszczu nadają się idealnie. Taki barszcz można spotkać u mnie na wigilijnym stole. Spójrzcie sami jakie to proste. Potrzebujemy: 2 opakowania suszonych buraczków , u mnie Amkez 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny
MamaOskarkakorniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną. Takie śledzie to szybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 3 płaty śledziowe solone 2 małe cebule 1 kwaskowate jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 małych korniszonów 2 jajka ugotowane na twardo
Smakowite DaniaDietetyczny, wegański, bezglutenowy sernik jaglany z borówkami/Vegan, gluten-free, low in calories millet "cheesecake" with blueberries 2. Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy/My mum's Xmas Eve red borscht 3. Ciasto marchewkowe/Cinnamon & carrot cake 5x Netflix / 5x Netflix shows Dark ( Baran bo Odar, Jantje Friese, 2017,-) – saga rodzinna osadzona w małym niemieckim miasteczku . Zniknięcie dwójki dzieci odsłania
Qlinarnie i QlinarniePrzepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na temat Wigilii w Finlandii znajdziecie w poście Wigilia Świętego Mikołaja Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry. 1 dl to 100 ml Bliny 2 dl. wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawigilijnym czy świątecznym stole przeważają ryby w różnorodnej postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Filety moczymy
Radość kipiąca uśmiechem.coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie TUTAJ (klik, klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis
Okolice PalnikaPrzepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby. Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny
wyzwania kuchennezastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły
greenscarfBarszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym
Kraina Miodem Płynąca