wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:47/169)

Pierogi z kapustą i grzybami 76

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować

Za drzwiami kuchni
ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM 117

śledzie są gotowe do spożycia. Oleje są bardzo dobre w smaku, delikatne a śledzie wyszły bardzo smaczne. Rodzina jeszcze nie próbowała, bo śledzie będą miały swoją premierę na stole wigilijnym

Kuchnia w oparach
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 211

mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie

Trzeci talerz
Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi 180

warzywo z rodziny kapustnych. Ma mnóstwo dobrych składników dla naszego organizmu i warto ją zajadać, a do tego jest smaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie przepysznie, można je jednak podawać jako dodatek do mięs i ryb. Polecam spróbować. Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 153

piasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza

Niedzielny kucharz
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 201

dużo i nasz śledzik pływa w oleju :)  Śledzik w smaku jest wyrazisty i jednocześnie bardzo uniwersalny, idealny na kolację :)  W końcu to wieczny konkurent karpia na polskim wigilijnym stole

CynamonemPoOczach
Łódeczki z burakiem i makrelą oraz "Julia zaczyna od nowa" 153

przez matkę, która wyemigrowała za granicę, alkoholizm, itp.). Im też stara się pomóc, jak tylko potrafi. Czy w tym wszystkim nie zagubiła gdzieś siebie? Nawet to, że planowana kolacja wigilijna nie może odbyć się w pełnym gronie najbliższych nie daje jej do myślenia. Dopiero, gdy wyjedzie na urlop, a matka wypowie ostre słowa, Julia uświadomi sobie, że ma toksyczną

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 183

rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 179

Witajcie kochani,  post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego

Symfonia Smaków
#1 – Pomorze i Kaszuby 157

użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne

Życie ze smakiem
Wigilia 2017... 160

poprzednich latach dorzucałam wigilijny wpis do kolekcji w okolicy pomiędzy Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :)  A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę

Lejdi of the house
Ciasteczka serduszka 158

Ciasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół.  Ciasteczka pieczone są z ciasta drożdżowego, cienko wałkowane i wykrawane foremką. Wyborne w smaku . Polecam !   SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 4 łyżki cukru opakowanie suszonych drożdży oraz : 1 jajko rozmącone do smarowania ciasteczek

Z Marcepanem
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 235

Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam ze strony Hajduczek naturalnie przy okazji zatwierdzania przepisu, który autorka bloga zgłosiła do mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne 2017". Hajduczek z kolei wzięła przepis od Marty, która prowadzi blog Jadłonomia . Pasztet piekłam z jednej strony z ciekawości, z drugiej - z musu ze względu na pustki w lodówce i brak możliwości zrobienia zakupów przez

Weekendy w domu i ogrodzie
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 148

czasu mieszając. Krok 5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :) Zobacz pozostałe sprawdzone przepisy na fantastyczne potrawy świąteczne

Moja Książka Kucharska