wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:47/169)

Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 164

barszczu zaostrzyłam sokiem z cytryny, po czym doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków

Szybko Szybkowar
Zielona zupa cukiniowa 184

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z suszonymi grzybami 237

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka wigilijne z grzybami 77

wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 74

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować

Za drzwiami kuchni
ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM 112

śledzie są gotowe do spożycia. Oleje są bardzo dobre w smaku, delikatne a śledzie wyszły bardzo smaczne. Rodzina jeszcze nie próbowała, bo śledzie będą miały swoją premierę na stole wigilijnym

Kuchnia w oparach
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 203

mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie

Trzeci talerz
Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi 174

warzywo z rodziny kapustnych. Ma mnóstwo dobrych składników dla naszego organizmu i warto ją zajadać, a do tego jest smaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie przepysznie, można je jednak podawać jako dodatek do mięs i ryb. Polecam spróbować. Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 147

piasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza

Niedzielny kucharz
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 198

dużo i nasz śledzik pływa w oleju :)  Śledzik w smaku jest wyrazisty i jednocześnie bardzo uniwersalny, idealny na kolację :)  W końcu to wieczny konkurent karpia na polskim wigilijnym stole

CynamonemPoOczach
Łódeczki z burakiem i makrelą oraz "Julia zaczyna od nowa" 147

przez matkę, która wyemigrowała za granicę, alkoholizm, itp.). Im też stara się pomóc, jak tylko potrafi. Czy w tym wszystkim nie zagubiła gdzieś siebie? Nawet to, że planowana kolacja wigilijna nie może odbyć się w pełnym gronie najbliższych nie daje jej do myślenia. Dopiero, gdy wyjedzie na urlop, a matka wypowie ostre słowa, Julia uświadomi sobie, że ma toksyczną

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 175

rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 175

Witajcie kochani,  post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego

Symfonia Smaków
#1 – Pomorze i Kaszuby 150

użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania