wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:53/169)

Ryba po grecku 206

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis

Okolice Palnika
Śledzie w śmietanie 112

Przepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby.  Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny

wyzwania kuchenne
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 158

zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły

greenscarf
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 195

Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym

Kraina Miodem Płynąca
Krem z borowików 111

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania. Składniki: 60 dag świeżych lub mrożonych borowików 2 cebule 50 g masła czosnkowego 1,5 litra bulionu warzywnego 10 dag serka topionego z pieczarkami 100 ml płynnej śmietany 1 łyżka startego selera Sól i pieprz do smaku Natka

Wanilia i Kardamon
Uszka z grzybami na dwa sposoby 350

Uszka z grzybami Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku

Blog z Apetytem
Ryba w pomarańczach z warzywami 162

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna

Fitsweet.me
Jarzynowa sałatka ze śledziem 156

Dziś zapraszam Was na jeszcze jedną śledziową inspirację. Na naszym wigilijnym stole zawsze gości taka klasyczna sałatka śledziowa, przygotowana na bazie ziemniaków, kiszonych ogórków, groszku i cebuli. A swoją drogą, to czemu jeszcze nie ma przepisu na nią na blogu ? Cóż za niedopatrzenie 😉. Trzeba to szybko nadrobić!  Ale wracając do sałatki, tym razem przygotowałam ją z trochę innych składników

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po kaszubsku 276

przepis na pyszne śledzie po kaszubsku opiera się na dobrej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa bardzo często pojawia się na moim stole wigilijnym. Jest świetna, ponieważ można ją przygotować na tydzień do 10 dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom

AniaGotuje.pl
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 165

Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem?  :D * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto piernikowe: 150 g masła 150 g miodu 50 ml mleka 100 g brązowego cukru

Food Square
Najlepsza sałatka śledziowa 194

śledzi z cebulką, ale za to uwielbiam wszelkie inne sposoby ich podania, a najbardziej sałatki i dziś Wam proponuję bardzo prostą i jeszcze pyszniejszą sałatkę. Może zagości na Waszych wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka na twardo

Cynamonowe szczęście
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 136

Sałatka śledziowa smakuje wyśmienicie. Idealnie nadaje się na stół wigilijny, sylwestra czy inne imprezy. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jak dla mnie sałatka najlepsza jest następnego dnia, kiedy to wszystko przejdzie śledziem i cebulką.  Może i na Waszym stole zagości ta właśnie sałatka? :) Składniki: *  300 g filetów śledziowych a’la matias *  3-4 średnie ziemniaki

Zrób to smacznie
KOMPOT Z SUSZU 125

Kompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek.  Symbolika kompotu z suszu: śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność jabłka - symbolizują miłość i zdrowie rodzynki - symbolizują obfitość gruszki - symbolizują długie życie. Składniki: 300 g suszonych jabłek 300 g suszonych gruszek 250 g wędzonej śliwki kilka goździków

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 204

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta

Trzeci talerz
Karp smażony 143

Smażone dzwonki karpia Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć.   Składniki na 4 porcje: 4 dzwonki karpia sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania