wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:44/169)

Piernik staropolski 309

pysznego ciastka będziecie mogli np. stworzyć prawdziwego piernika, z pieprzem, takie jak dawniej na stołach dodawali do wszelkich potraw”. Koniec. Jeżeli jeszcze się zastanawiacie, jakie ciasto zagości na Waszym wigilijnym stole, to polecam właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski piernik, najlepszy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i grzybami 128

Tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustą   kiszoną i grzybami leśnymi. Składniki na ciasto: 700 g mąki (typ 500) około 440 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 75 g grzybów suszonych (polecam Skworcu ) 3 cebule oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Grzyby

Smak mojego domu
Lukrowany domek z piernika 139

wigilijnym i świątecznym stole na szczególne miejsce zasługują tradycyjne korzenne pierniki. Miejsce na stole może też zająć domek z piernika

Przepisy Kulinarne
ŚWIĄTECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM 106

Idą święta dużymi krokami. Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy

Kuchnia w oparach
KOMPOT Z SUSZU- KOMPOT WIGILIJNY 82

Aromatyczny kompot z suszu czyli kompot gotowany z suszonych owoców (przede wszystkim używa się tu śliwki suszone) to w wielu domach obowiązkowy napój na wigilijnym stole. Pyszny, owocowy, z nutą cynamonu, dosłodzony miodem, doskonale koi pragnienie. W moim domu nie może go zabraknąć a jak jest u Was?   Składniki: * 300 g mieszanki owoców suszonych (użyłam  Helio ) * około

Zrób to smacznie
Drożdżowy kulebiak z kapustą 127

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Kruche pierożki z makiem 159

Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.  Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Nadzienie i dodatki: puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier

Rodzinka w kuchni
Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami 187

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wigilijna rybna z łososiem 131

Moja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie  Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat .  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona

wesoła kuchnia
Śledzik -11 sprawdzonych przepisów 674

sałatki którą się gotuje w zalewie octowej-co daje później naprawdę fajny posmak-polecam gorąco bo nie dość ,że są pyszne to jeszcze fajnie się będą prezentować na stole wigilijnym jak również na każdej domowej imprezie,przepis znajdziecie tutaj   Śledzie w sosie chrzanowym Kolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie,przepis znajdziecie

Swojskie jedzonko
Węgierska zupa rybna 145

Jedyne uwagi jakie dostałam były takie, iż mogłam dodać więcej papryki. Pomijam, iż użyłam jej cztery łyżki! Zupa rybna jest tradycyjną zupą węgierską i podawana jest głównie jako danie wigilijne, w okresie świątecznym. Może się skusicie i w tym roku i na Święta zamiast karpia w śmietanie przygotujecie tę zupę właśnie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły

mecooks
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 134

przygotować wcześniej i zamrozić. Potem wystarczy je rozmrozić i wstawić do gorącego piekarnika (220 C) na około 5 minut. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu oraz karnawałowa przekąska. Wykonanie pasztecików jest bardzo proste i zawsze się udają. A jak smakują? Sami się przekonajcie. Ciasto drożdżowe 2 szklanki mąki 150 g masła pół szklanki gęstej

Kasia i jej kobiecy świat
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 175

macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować

Kuchnia w czekoladzie
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 130

wyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy

Kuchnia w oparach
Kapusta kiszona z grochem 118

Kapusta kiszona z grochem to w naszym domu danie nie tylko na wigilijny stół. Jemy je bardzo często, bo nam zwyczajnie bardzo smakuje. A co więcej, wspaniale się wekuje/mrozi, a tym samym rozwiązuje dla mnie problem pod tytułem “Co dziś na obiad?”. Jest to szczególnie przydatne w okresach, gdy moja nieuleczalnie chora Córcia źle się czuje i wymaga mojej niepodzielnej

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania