Jedną z potraw wigilijnych mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.Ja ostatnio sobie zmontowałam te pyszności i powiem Wam, że rewelacyjnie smakują. Nawet śmiem powiedzieć, że są lepsze od tych tradycyjnych z ryżem i mięsem. Nie jest, to aż tak czasochłonna potrawa jak pierogi, dlatego dla leniuchów w sam raz :-) Składniki: 1 kapusta włoska
pieprzny smaczekgrupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł . Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMarynowane płaty śledziowe – od podstaw Marynowane płaty śledzia, to dla większości ludzi doskonała przekąska , smaczna i pasująca do wszystkiego . Zdecydowanie w okresie postu i na Wigilijnym stole nie powinno go zabraknąć . U mnie w domu zawsze robię własne , od podstaw , czyli zaczynając od zakupu surowego śledzia , aż do przetwarzania go już po zamarynowaniu w różne śledziowe przekąski
Ogrodnik w podróżyŚliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła mleko pół szklanki 25 g świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka sól 1 szczypta Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy
Różowa kuchniaprzepis gości co roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta. SKŁADNIKI 400-500g filetów śledziowych 6 średnich cebul 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
DefinicjaSmakuChwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI
RAROSSAkolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz
pieprzny smaczekpierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej. Składniki na ciasto: mąka pszenna 300 g woda 200 ml sól 1 łyżeczka płaska Dodatkowo: zmielona łopatka 150 g zmielony schab 150 g czosnek 4 ząbki pieprz biały miliny 1 łyżeczka
Różowa kuchniawieczorny i co widzę choinka ,a na niej lampki. Dziś 1 grudnia, czy to nie za wcześnie:( Postawiłam na próbę zrobić rybkę, taką jak zawsze robię na wieczór Wigilijny. Bardzo smaczna, taka jak lubię. Składniki: mintaj płaty mrożone 2 kg olej do smażenia 2 litr wody wody 1 szklanka. octu 10% 10 łyżek cukru
Różowa kuchniaŚwięta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy. Polecam ;) Składniki: 2 kg buraków woda przegotowana
Krakowskie smaki AniMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80
Słodka Stronabakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :)Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać
Ratunku obiadKrokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami
Słodka StronaRyba po greckuBanalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych
Gotuj Z MuzykąKrokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem
Gotuj Z Muzyką