pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne(...)chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia
Rozpustne gotowaniemiejsca w Polsce gdzie podczas świąt na stole nie może zabraknąć postnego bigosu wigilijnego. Tak jest i u nas – na naszym małopolskim rodzinnym zjeździe, gdzie ta potrawa od lat kojarzy nam się z tym przepięknym okresem roku. Jeżeli i u Was panuje rodzinna atmosfera, w której pyszne potrawy są nieodzownym elementem to musicie również zrobić nasz bigos Kiedy postanowicie(...)wszystkie składniki tym smak będzie lepszy. Raz, drugi, trzeci – podgrzewamy i podgrzewamy a tym samym uwydatniamy to co najlepsze To jedna z potraw, która może zagościć na Waszych Wigilijnych stołach ale nie jedyna bo na stronie Święta jak w domu ( www.swietajakwdomu.pl ) możecie znaleźć wiele innych świątecznych przepisów – w tym także i na nasz postny bigos Przy okazji zapraszamy też
Kuchenne WariacjeWierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama robiłam i jadłam uszka wigilijne. Ponoć swego czasu robił je mój tato, ale musiało być to bardzo dawno, bo już tego nie pamiętam :D Wstyd się przyznać, ale zazwyczaj kupowaliśmy gotowe w sklepie. Ja wmawiałam sobie że ich nie lubię (bo za wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepadałam(...)sposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem
chili & sugarCiąg dalszy świątecznych przygotowań. Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie będę starała się skomponować menu wigilijne. Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz
Tradycyjna KuchniaDalszy ciąg wigilijnych alternatyw karpia. Tym razem pyszny karaś. Składniki: 1 kg karasi bulion warzywny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki śmietany cytryna sól, pieprz Wykonanie: Karasie oczyścić, posolić, zalać zimnym bulionem na godzinę, po czym gotować przez 20 minut. Masło utrzeć z mąka i śmietaną, wycisnąć sok z cytryny do smaku i rozprowadzić z wywarem rybnym, uważając(...)był zawiesisty. Zagotować razem i polać tym sosem ułożone na półmisku karasie. Ozdobić plastrami cytryny. Polecam również: Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia Filety rybne w piwnej panierce Pijany karaś Karp smażony na głębokim tłuszczu
Tradycyjna KuchniaSzukając świątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie
Milion SmakówObowiązkowa potrawa wigilijna - barszcz z uszkami. Właściwie sam barszcz na mnie wielkiego wrażenie nie robi, jakoś tak nie przepadam. Zupełnie inaczej jest w ten jeden jedyny w roku- wigilijny wieczór kiedy to podany z uszkami smakuje nie wiedzieć dlaczego, jak nigdy przedtem i kiedy to zajadam się nim nie narzekając. Magia - ot tak. Ciasto 30 dag mąki 2 jaja szczypta
Kuchenne aromatyDrodzy czytelnicy Wam wszystkim, jak również każdemu z osobna składam płynące prosto z serca życzenia zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, ciepłej rodzinnej atmosfery przy wspólnym wigilijnym stole, przy blasku świec, zapachu choinki i dźwięku kolęd. Życzę Wam aby każdy jeden dzień w nowym 2014 roku był tak piękny, radosny i magiczny jak ten jedyny w roku wigilijny wieczór. Życzę
Kuchenne aromatyascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejne danie wigilijne wyniesione z domu rodzinnego. Taką zawsze robiła i robi moja Mama, innej sobie nie wyobrażam. Takie smaki wyniesione z domu :) Do przygotowania sosu używam pomidorów domowych – na jesieni sama robię przecier(...)fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówKarp w migdałach Karp co roku króluje wigilijnym stole. Najczęściej smażony, w śmietanie, z migdałami lub w galarecie. Przyrządzany według sprawdzonych przepisów, tak samo od lat przez moją Mamę lub Teściową, a wcześniej Teścia. Ja nawet nie mam "upoważnienia" do smażenia karpia ;) Myślałam, że w tym roku też tak będzie. Natrafiłam jednak na przepis Karola Okrasy (tutaj) i postanowiłam spróbować(...)dyskusje, że rodzynki... że karmel... że to nie do karpia... itp. itd. Jednak sos okazał się rewelacyjny! Po prostu doskonale komponuje się z karpiem, dlatego gorąco polecam na Wigilijną kolację i nie tylko. Składniki na 4 porcje: Karp 800 g karpia (2 płaty po ok. 400 g) sól pieprz biały (dałam czarny, białego nie znoszę...) odrobina skórki z cytryny (sparzonej
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje
Pełny talerzCzas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów , podany z uszkami , moja najlepsza potrawa wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cytryna
Smakowite DaniaAromatyczny, pachnący czosnkiem o intensywnym czerwonym kolorze zakwas na barszcz wigilijny to bardzo prosta w przygotowaniu "mikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry
Smakowite Daniawłasnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu(...)minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków The post Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja