wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:24/169)

Zupa migdałowa 127

Ćwierczakiewiczowa w książce „365 Obiadów”, w przepisie na zupę migdałową, pisze „...prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa, robi się zawsze tylko na wodzie”. Ponieważ zupa ma się pojawić na stole wigilijnym, proponuję zupę migdałową z „Praktycznej kucharki warszawskiej” Ireny Szymańskiej, z lat dwudziestych XX wieku. Pani Irena proponuje „ osłodzić zupę ćwierć funtem cacao” , podejrzewam że chodzi o kakao do picia, słodzone(...)zalać gorącą wodą i przecedzić. Doprawić zupę do smaku kakaem (u mnie 2 pełne łyżki) i cukrem. Można oczywiście pominąć kakao, lub zupę orszadową podać na zakończenie kolacji wigilijnej. Zupę można podawać na zimno i ciepło. Podawać z ryżem i rodzynkami. zastawa

królestwo garów
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 141

grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą(...)zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy

Wylizany Rondel
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2225

powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć(...)się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej 6 jaj 1 jajo do posmarowania wierzchu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jarmuż z kasztanami 156

Szukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku. Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż. Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami . Niestety przepisu na nie już nie podaje. Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni

królestwo garów
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 129

rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju i nie ma prawa z niczym konkurować, ale zatrzymajcie się na chwilę i kuknijcie na tę propozycję. Też barszcz, też uszka(...)złoty kolor z obu stron. Podajemy jako dodatek do kremu z buraków lub zwykłego czerwonego barszczu. Danie bez dodatku boczku w farszu, może stanowić jedną z naszych potraw wigilijnych

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijna zupa grzybowa. 268

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą, tradycyjną, polską, Wigilijną zupę grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem grzybów leśnych, zarówno suszonych jak i mrożonych, podana z łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową:  na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych

Rozpustne gotowanie
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 93

przy dużym stole nakrytym pięknym, odświętnym obrusem, ozdobionym choinkowymi gałązkami i prostymi, białymi świecami. Na białych, dużych talerzach ze zlotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych(...)stołu naczynia, zdmuchnęła dopalające się świece i wygładziła biały obrus. Podniosła puste nakrycie dla niespodziewanego gościa. Choć nigdy go nie było, nadzieja, że kiedyś będzie, kazała wciąż każdego wigilijnego wieczoru kłaść dodatkowe naczynia i sztućce. Zgasiła małą lampkę przy fotelu, w którym On, opatulony wełnianym swetrem, spokojnie sobie drzemał. A Ona, patrząc na ciepło migające świąteczne drzewko poprosiła w duchu

Raj dla Podniebienia
Ryba po grecku 192

Przy okazji organizowania akcji wigilijnej otrzymywałam zgłoszenia różnych przepisów na rybę po grecku. Wnioskuję z tego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku

Weekendy w domu i ogrodzie
BARSZCZ CZERWONY 163

BARSZCZ CZERWONY   Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.     SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula

Moja Książka Kucharska
KUTIA JAK MARZENIE 144

KUTIA JAK MARZENIE Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna

Moja Książka Kucharska
Przepis: Śledź w pomidorach 542

Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :) Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia. Przepis na śledzia w pomidorach Składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciecierzyca à la ryba po grecku 197

wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.      Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.     Należy więc pamiętać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wigilijny barszcz czerwony 122

chce nam się jeść. Może lepiej sobie tego oszczędzić hmmm? Ale żeby tradycja nie umarła, mamy dla Was tradycyjny świąteczny barszcz na zakwasie. U mnie w domu, tej wigilijnej potrawy nigdy nie jest za dużo! :) Wigilijny barszcz czerwony Składniki: 6 - 7 buraków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki 10 dag grzybów suszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe

Moja Mama Gotuje
Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna 107

Jeśli czytasz ten blog, to wiesz, że mam tendencje, żeby w kółko jeść podobne rzeczy. Dlatego sezon wigilijny kończę dopiero teraz. I to od samego rana, bo kończę go mleczną zupą migdałową, która kiedyś była daniem świątecznym, ale teraz chociaż jest pyszna, została zdegradowana do śniadaniówki.   Tymczasem jeszcze Julian Ursyn Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał(...)sól. Podawaj udekorowane płatkami migdałów. Migdały lekko pęcznieją, więc jeśli nie podasz zupy od razu, przygotuj dolewkę mleka, żeby nie była za gęsta. Artykuł Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania