Jedna z potraw na wigilijnym stole Składniki kompot z suszu: 200 g suszonych jabłek kilka suszonych gruszek wedle uznania inne suszone owoce 2-3 łyżki miodu kluski: 200 g mąki 1 … Czytaj dalej Chłodnik wigilijny
czarrna od kuchniKarp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto(...)włożony na kilkanaście minut do piekarnika wytapia tłuszcz, jednocześnie zachowując wilgotność mięsa karpia. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół, koniecznie spróbujcie karpia smażonego w migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto
Pociąg Do Kuchniobiecałam - dzisiaj ogłaszam zwycięzcę konkursu, w którym nagrodą jest "Kuchnia Staropolska" od wydawnictwa Buchmann. Tym razem poprosiłam Was o odpowiedź na pytanie "Jaka potrawa wigilijna jest z Wami od pokoleń?" Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50! I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta. Bardzo(...)opowiedzieliście - te wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas! Dziękuję za przepisy i opisy tradycji - dzięki Wam poznałam wigilijne zwyczaje kulinarne panujące w różnych rejonach naszego kraju! Jak zwykle trudno wybrać zwycięzcę - a książka tylko jedna ... Tym razem nagroda wędruje do Pani Tamary i Pana Grzegorza, którzy są małżeństwem
Moje Kuchenne Rewelacjeokazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej
To co kochamTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz(...)najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia
Tradycyjna KuchniaWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie jeśli(...)posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego
W kuchni Katiepewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami. Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka
kolorowotorcikowowigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb. SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą
Pyry na GazŁazanki z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej(...)zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów
Kulinarne przygody GatityCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)kuchni. No cóż… gdy cała rodzina zbierze się przy wigilijnym stole i zacznie jeść ze smakiem domowy barszcz z uszkami będzie to dla Was (dla mnie jest zawsze) najlepszą nagrodą za czas spędzony na przygotowaniach. Rada: uszka z grzybami możecie przygotować już dziś i zamrozić je Składniki: Na farsz: 60 g suszonych grzybów (u mnie 40 g podgrzybków
Słodkie okruszkiskładniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto
Domowy Smak Jedzeniatakie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami . Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu(...)wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie Więcej
Okolice PalnikaTaki postny jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę(...)przed Wigilią – po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan
To co kochamKiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne dla danych rejonów dania. W moim domu paszteciki nie były podawane jako jedna z dwunastu potraw, jednak w tym roku skusiłam się i przygotowałam je właśnie z myślą o świątecznym menu... Przyznam(...)mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem... Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki