Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i pańskich domach. Na dobre wprowadził go do naszego wigilijnego jadłospisu na początku lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku ówczesny minister Hilary Minc hasłem “karp na każdym wigilijnym polskim stole”. Nie wszyscy jednak za nim przepadają ze względu
Wiem co jemjest to wymagająca forma ruchu, zatem po kilkunastominutowym odpoczynku można śmiało ruszać w teren. A metabolizm nieco się przyspieszy, umysł odświeży, humor poprawi. Spacer po kolacji wigilijnej nie powinien być jednak jedyną formą ruchu. Przecież w przeciągu całych Świąt można iść pobiegać (jeśli pozwala pogoda, chcoiaż dla chcącego nic trudnego), pojeździć na łyżwach, poćwiczyć w domu czy też(...)potańczyć w rytm pozytywnej muzyki :) możliwości jest wiele, a chcieć to móc ;) 4. Zmniejsz nakładane porcje i zwolnij tempo Przyjęło się, że podczas kolacji wigilijnej powinniśmy skosztować wszystkiego. A tu niestety - 3 kawałki ryby, 10 pierogów i zero miejsca na resztę. Znacie to? Polecam więc prosty trik. Jeśli weźmiecie mniejszy talerz, to i nałożona porcja będzie mniejsza
KatsuumiWigilijna zupa grzybowa , podobnie jak wigilijny barszcz jest zupą postną . Nie musi nas nasycić ale rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Smakowite DaniaWigilijny kompot z suszu to obowiązkowa pozycja na wigilię i szczególny znak że już za za kilka chwil wszyscy będziemy zasiadać do wigilijnej wieczerzy. Jest przepyszny, banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Myślę że nie zabraknie go na żadnym stole wigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego
Smakowite DaniaWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy(...)doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule
Moja DelicjaNigdy nie lubiłam kompotu z suszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina :) Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole. Składniki: 100 g suszonych(...)dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Dodać sok z 1/2 cytryny. Spróbować. W razie konieczności można dodać więcej soku z cytryny. Przecedzić i podawać. The post Wigilijny kompot z suszu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjamnie rozpoczął się już przedświąteczny czas, czas kupowania prezentów (pierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam(...)roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci
Kuchnia BeatyWczoraj cały dzień trwały przygotowania do wieczerzy wigilijnej, czas uciekał, a ja nie wiedziałam w co ręce włożyć. Na szczęście jakimś cudem wyrobiliśmy się ze wszystkim. Wieczór wigilijny, tak długo przeze mnie wyczekiwany, był magicznym czasem, spędzonym w szerokim rodzinnym gronie. A atmosfera po prost wspaniała.Śniadanie wigilijne: Owsianko-manna w świątecznych smakach :)~ Owsianko-manna z siemieniem lnianym, serkiem naturalnym
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj w ten wigilijny dzień, pracy w kuchni jest bardzo dużo :) Ale im więcej do zrobienia tym lepiej. Uwielbiam mieć dużo obowiązków w kuchni.Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę sledziową. W domku od zawsze do sałatki sledziowej przygotowujemy ziemniaczka w koszulkach ( w mundurku) :)Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień(...)Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach.Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.Włożyć do lodówki.Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych Świąt
Serce zamknięte w formie pysznościProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak(...)albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.Inne pomysły na śledzie:Śledzie w musztardowym sosie z koperkiemśledzie w pikantnej salsie.śledzie z marynowanymi grzybamiŚledzie w cytrusowej marynacieŚledzie z marynowanymi warzywami.Śledzie po sułtańsku będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię mogą, że w Danii w okolicach Świąt często urządzane są mniejsze i większe awantury - a że w przedszkolach nie powinni podawać wieprzowiny (tradycyjnie znajduje się ona na duńskim wigilijnym stole); a to, że na rynku w Kopenhadze nie powinno być choinki, bo godzi w uczucia religijne wyżej wymienionych, podobnie jak opowiadanie wigilijnych historii i robienie ozdób choinkowych w szkołach(...)razem. Póki co mam zielone, i muszę je jakoś spożytkować (choć dobrze by było się najpierw dowiedzieć, co to tak naprawdę jest...). Przepis jednak mam dla Was typowo wigilijny. Sernik. Z marcepanem i powidłami śliwkowymi, na obłędnie chrupiącym spodzie. Boski!Zostało mi trochę zmielonego twarogu od ruskich pierogów; długo się nie zastanawiałam, co z nim zrobić. Sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzePaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy
Kulinarne Przebojerazem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę(...)papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie, są bardzo smaczne, ale będą też ozdobą wigilijnego stołu. Śledzie wigilijne z marynowanymi warzywami.The post Śledzie z marynowanymi warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej(...)bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty
Pożeraczka, czyli raz adobrzewigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z makiem.Ten wigilijny zwyczaj związany jest z symboliką maku.Jaka jest jego symbolika?Tradycja głosi,że mak przyniesie domostwu dostatek.Według wierzeń ludowych brak maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia.Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!