Kapusta z grzybami to danie typowo wigilijne. Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny. - prosty, tradycyjny przepis - idealny jako farsz do pierogów i pasztecików
AniaGotuje.plbyć lepsze niż polskie dania i niemieckie wina. Na dzisiejszy obiad będzie zupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki. Fot.: www.czteryfajery.pl Zupa krem z grzybów Składniki na 4 porcje zupy grzybowej: włoszczyzna 40 g suszonych grzybów pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji pół
Ugotowane pozamiatanePierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka
Szalona Kuchnia EwelinyNajczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka masła klarowanego sól, pieprz Farsz: Grzyby
Smakołyki AsiŚledzie w majonezie z cebulą i jabłkiem są pyszną przystawką, która sprawdzi się w wielu sytuacjach, niezależnie od okoliczności. Potrawa ta może być smacznym, postnym śniadaniem, jedną z wigilijnych potraw, a także przekąską na sylwestrze czy imieninowej imprezie. Przy przygotowywaniu śledzia pracy jest bardzo niewiele, dużo dłużej należy czekać na efekty. Tą przystawkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, abyśmy mieli pewność
Kuchnia BazyliiŚwiąteczna atmosfera udzieliła się już chyba każdemu z nas. Jeszcze tylko kilka dni, a razem z naszymi bliskimi zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Potem spędzimy świateczny czas na odpoczynku, rozmowach, no i zapewne jedzeniu pyszności, które w tym czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa
Ostra na Słodkostarego wycinka prasowego, przepis Macieja Kuronia na rybę marynowaną z cebulką i curry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję. Składniki na rybę w occie curry: 800 g filetów z ryby (dorsz, karp) 250 g cebuli 250 ml octu winnego (białego) 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy
Rodzinka w kuchnimimo, że lepsza od poprzedniej pokazała swoje ciemne strony. Ale to już za mną i trochę odżyłam. Ostatnio więcej gotowałam i to tak „kreatywnie”. Stwierdziłam, że czas wigilijny będzie dobrym momentem na powrót i to może nawet z przytupem. Nie obiecuję już niczego. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na szybkie danie, które sprawdzi się na pewno na Boże Narodzenie
Szybko Tanio SmacznieFizoły są potrawą góralską wigilijną 300 g fasoli Piękny Jaś 100 g suszonych śliwek kopiasta łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml śmietany łyżka miodu sól pieprz Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną
Gotowanie jest łatweoleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały
Moja Książka KucharskaPierogi to danie, które każdego roku pojawia się u nas na wigilijnym stole. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy Kulinarneozdobną śnieżynką będzie nie tylko smakował, ale też zachwycał oczy całą Rodzinę i przybyłych do Waszego domu Gości. U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem , bo zdjęcia rażą moje oczy
Kuchnia w czekoladziePierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy. Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka
Rodzinka w kuchniWigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula
wesoła kuchniaKolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól
Gotuję Testuję