wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:48/169)

Wigilia 2017... 157

poprzednich latach dorzucałam wigilijny wpis do kolekcji w okolicy pomiędzy Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :)  A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę

Lejdi of the house
Ciasteczka serduszka 154

Ciasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół.  Ciasteczka pieczone są z ciasta drożdżowego, cienko wałkowane i wykrawane foremką. Wyborne w smaku . Polecam !   SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 4 łyżki cukru opakowanie suszonych drożdży oraz : 1 jajko rozmącone do smarowania ciasteczek

Z Marcepanem
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 231

Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam ze strony Hajduczek naturalnie przy okazji zatwierdzania przepisu, który autorka bloga zgłosiła do mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne 2017". Hajduczek z kolei wzięła przepis od Marty, która prowadzi blog Jadłonomia . Pasztet piekłam z jednej strony z ciekawości, z drugiej - z musu ze względu na pustki w lodówce i brak możliwości zrobienia zakupów przez

Weekendy w domu i ogrodzie
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 144

czasu mieszając. Krok 5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :) Zobacz pozostałe sprawdzone przepisy na fantastyczne potrawy świąteczne

Moja Książka Kucharska
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 101

książkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 148

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 109

jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja po upieczeniu – duża, zapach w domu – przepiękny, radość podczas jedzenia – gwarantowana. Zobacz też jak zrobić najprostszy buraczany zakwas do barszczu wigilijnego. Składniki: Ciasto: 2 żółtka i jedno jajko Pół kostki masła roztopionego (100 g) Opakowanie drożdży instant (około 35 g świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 139

chodzi, lecz smak, aromat i potężną moc rozgrzewającą grzańca, który, wypity w odpowiednim momencie, nie raz uchronił nas przed poważnym przeziębieniem. Niech rozgrzeje Was barszcz grzaniec Taki jest też wigilijny barszcz grzaniec , który w naszym domu podajemy na koniec kolacji razem z kapuśniaczkami drożdżowym: słodki, z lekko kwaśnym odcieniem, ostry, z mocnymi aromatami korzeni, których jest tutaj więcej niż

Niedzielny kucharz
Co się u nas działo – małe podsumowanie bloga 114

noworocznych postanowień było właśnie założenie bloga. Chwilę to trwało, ale proszę – jest! ;-)). Co u nas? Co się u nas działo? Przed świętami było sporo gotowania – zresztą nasze wigilijne i świąteczne przepisy możecie zobaczyć na blogu. Wcześniej, sporo wcześniej… pierwszy raz w nowym, czteroosobowym (lub czteroistotowym) składzie ubraliśmy choinkę. Bawiliśmy się przy tym wspaniale, bo wszyscy

Niedzielny kucharz
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 198

Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości co do tego jak mrozić

Niedzielny kucharz
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 214

delikatne i miękkie jak puch. I takie są: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli

Niedzielny kucharz
Sposób na zimę – grzaniec! 154

grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki

Niedzielny kucharz
Mus cytrynowy po duńsku 151

Witajcie! W tym roku świąteczna przerwa od blogowania wydłużyła mi się niesamowicie. I to bynajmniej nie dlatego, że tak się objadłam wigilijnymi smakołykami, że przez dwa bite tygodnie nie byłam w stanie podnieść się z kanapy. Wręcz przeciwnie; dopiero dwudziestego drugiego grudnia wróciłam do domu z Zelandii, żeby później niemal codziennie być w pracy, aż do Nowego Roku. Tu chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosół z kołdunami 131

kółko nałóż farsz około 1 łyżeczki i zlepiaj jak pierogi, a następnie złącz końce pierogów ze sobą, tak aby powstał kołdun ( które de facto wygląda tak samo jak uszko wigilijne) w dużym garnku zagotuj wodę z olejem i solą i wrzuć do niej kołduny, od momentu ich wypłynięcia na wierzch, gotuj je ok 3-5 minut. Tak przygotowane kołduny przełóż

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
RYBA PO GRECKU 136

Ryba po grecku to w wielu domach jedna z 12 potraw na wigilijnym stole. Chociaż ja lubię rybkę po grecku od tak a nie tylko raz w roku :) Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu, nie znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy. Składniki: * około 600 g filetów rybnych (u mnie dorsz) * 3 większe marchewki

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania