wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego
Bajeczna KuchniaSzwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję
codojedzeniaKluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie
Kuchnia MagdaLenysłodkiego smaku. Przed gotowaniem musi zostać namoczona oraz dłużej się gotuje. Idealnie pasuje do niej słodziutka żurawina, którą dodałam do kapusty. Polecam tym, którzy lubią coś nowego. The post Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu
Ola la LCHFUSZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :) Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K. Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj
Moja Książka Kucharskarazem padło na przepis na eggnog – mega popularny w Anglii oraz Stanach świąteczny napój. Ma tam podobną tradycję jak u nas karp – musi pojawić się na wigilijnym stole. Trochę przypomina ajerkoniak, ale jest bardziej aromatyczny, pachnie wanilią, gałką muszkatołową i świętami. Chociaż jak moja babcia zrobi ajerkoniak to można łyżkę wbić i będzie stała Najlepiej smakuje po długim
PaleoLifepytanie- jak mrozić pierogi? Surowe, podgotowane czy zupełnie ugotowane. Dziś opiszę Wam w kilku zdaniach jaki jest mój sposób na mrożenie pierogów. Pierogi to danie nie tylko Wigilijne, ale także doskonały obiad o każdej porze roku. Kiedy już lepimy pierogi zazwyczaj robimy ich więcej, w zapasie. I tu nasuwa się pytanie... jak mrozić? Mój sposób jest taki: mrożę pierogi
Zrób to smaczniemnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Tak przygotowany spokojnie może czekać na wieczór wigilijny – nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni. Wywar warzywny: Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody i pozostaw na noc. Nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie na maleńkim ogniu. Kiedy będą miękkie
Zasmakuj Kuchnirobię tych wszystkich śledzi na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na co akurat mam ochotę z mojej śledziowej listy i przygotuję na tę wspaniałą wieczerzę wigilijną. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej podpowiedzi i znajdziecie śledzie, których nie znacie, nie jedliście a na które akurat macie apetyt. Śledzie można zrobić już dziś. Na szczęście przygotowane
Kuchnia u KrysiPyszny i aromatyczny szybki "piernik", nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa WYKONANIE Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę
słodki bratekwywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego
Moja DelicjaŚwięta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną
Życie zaczyna się w kuchnizimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach. Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę, ale tym razem uformowaną nie w szczupaka (jak w listopadowej piekarni ), a coś karpiopodobnego. Już wiem, że żeby zachować ten rybi kształt
Weekendy w domu i ogrodzie