Dziś przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną. Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką. Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków
magiczna kuchnia Kasiwychodziło ich całkiem mało. A mnie oprócz ruskich marzą się i inne pierogi, z serem na słodko, z owocami, z mięsem czy z kapustą i grzybami, że o uszkach wigilijnych nie wspominając. Więc zaczęły się próby tworzenia ciasta, które by jakoś te glutenowe przypominało, ale by potem nie gniotło w brzuszku i się udało. Ale , trzeba było trochę wycofać się
Kawa z mlekiempodołać temu przedsięwzięciu. Zostało mi trochę tej mąki i zużyję ją do pączków. Następny kilogram kupię dokładnie za rok, gdy będę wypiekać kolejne rogale marcińskie, które jak potrawy wigilijne, wytwarza się raz w roku. I raz w roku można dopieścić swoje podniebienie nawet za cenę kompromisu z kupną mieszanką mąki bezglutenowej. A rogale w niczym nie odbiegają od swoich pszennych
Kawa z mlekiemktóre można z łatwością zrobić, spakować i zabrać na wigilię pracowniczą czy też wigilię szkolną dziecka. Dodatkowo jest to świetny pomysł na wykorzystanie suszonych owoców które zostały po kompocie wigilijnym. Z podanych proporcji wychodzi 11 muffinek. Czytaj więcej
Pychotkaaacudowny zapach, a zapach pomarańczy i goździków to połączenie idealne! Ze Świętami nieodłącznie kojarzy mi się także karp. Od kiedy pamiętam to właśnie on był numerem jeden na naszym Wigilijnym stole. Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się
karmelowyBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny Szymańskiej, Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa
królestwo garówstałe i niezmienne potrawy pojawiające się na Wigilijnym stole, a jedną z nich z całą pewnością jest barszcz czerwony, który powinien być przygotowywany tradycyjnie powinien być postny. Do wywaru używamy samych warzywach, z dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni. Składniki
Apetyczna babeczkarosty przepis na karpia. Doskonały na wigilijny stół i nie tylko. Składniki : 1 kg karpia 1 łyżka masła 1/2 szklanki mąki sól pieprz mielony 1/4 szklanki oleju do smażenia kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K arpia umyj, oczyść, wypatrosz, odetnij głowę i płetwy. Pokrój na porcje w dzwonka. Każdy kawałek ryby posól, popieprz
Przepisy i porady kulinarneCześć Dzisiaj będzie przepis na pyszną rybkę, która pasuje nie tylko na wigilijny stół, ale sprawdzi się także w sylwestra lub w karnawale jako zimna przekąska. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek
blog.moje-pasje.infobyło najpyszniejsze, więc nie da rady zrobić większej ilości na zapas. Wszystkie te wymówki zniknęły, kiedy zdałam sobie sprawę, że takie raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki. Ciasto na pierogi możemy
Ugotowane pozamiataneMoja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać
AZgotuj!domu: http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-14321 2. Kevin sam w Nowym Jorku http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-14322 3. Listy do M http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-26553 4. To właśnie miłość http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-13204 5. Opowieść wigilijna http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+2-22231 6. Family Man http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-11471 7. W krzywym zwierciadle: Witaj Święty Mikołaju http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-12849 wszystkie zdjęcia pochodzą z serwisu Filmweb A Ty bez jakiego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz
Pyry na GazWaszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy
AZgotuj!przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą
Mieszam w Garnku