wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:61/169)

Zakwas buraczany 363

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego i nie tylko :-) Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas zakwaszania:  7-10 dni Ilość porcji:  zakwas na barszcz dla 4 osób - słoik pojemności 700 ml Składniki: • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe) • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki) • 350 ml letniej wody • przyprawy: duży

AniaGotuje.pl
Tradycyjna kapusta z grzybami 190

Bardzo stary, tradycyjny przepis na kapustę z grzybami leśnymi. Polecam na Wigilijny stół.. i nie tylko :-) Czas przygotowywania:  moczenie min 6 h + duszenie 1 h Ilość porcji:  około

AniaGotuje.pl
Tradycyjny barszcz wigilijny 795

Dopracowany przez lata do perfekcji ;-) Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym. Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas Ilość porcji:  8-10 Składniki: • 1 kg buraków ćwikłowych • 1,5 litra wody • 1 średnia marchew • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • szklanka zakwasu buraczanego

AniaGotuje.pl
Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną 997

Krokiety! Moje ulubione danie na Wigilijnym stole, ale przyrządzam je również na inne okazje. Zawsze robię dość dużą ilość, ze względu na to, że jest to dość pracochłonne.  Składniki 1 jajko 0,5 l mleka 0,5 szklanki mąki 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Delusional Trine
Suszone grzyby 133

zapas, bo nie wiadomo, jaki będzie przyszły rok. Ja suszyłam borowiki i podgrzybki, które szczelnie zamknęłam w 6 dużych słojach litrowych i półtoralitrowych. Takie grzyby są niezastąpione do dań wigilijnych, ale nie tylko. Sosy czy zupy dzięki nim nabierają innego wymiaru i nawet najprostsze danie, smakuje wybornie. Jak suszyć grzyby? Metod jest kilka, promienie słoneczne, suszarka, piekarnik czy kaloryfer

Gosia gotuje
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 153

zupę grzybową na dwa sposoby, jedna to tzw. zalewajka, a druga zdecydowanie lżejsza w formie zupa grzybowa, a no i oczywiście, przypomniał mi się trzeci rodzaj zupy tej grzybowej wigilijnej, która pojawiła się tylko kilka razy, bo u mnie w rejonie robi się barszcz czerwony.  Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka

SMYKWKUCHNI
Kapusta z grzybami- nie tylko od święta 142

pokolenia na pokolenie, wzbogacony o grzybową kiełbaskę BeVege, która świetnie komponuje się z całością :). Kapusta z grzybami wcale nie musi kojarzyć się jedynie z jednym z dwunastu dań wigilijnych, zwłaszcza jeśli to nic innego, jak talerz wypełniony mnóstwem witamin. Ja osobiście jestem fanką tego świątecznego dania i nie odmawiam go sobie w ciągu roku,  zwłaszcza jesienią

Smiling Shrimp
Gniazda rybne 250

Gniazda rybne   Zamiast przygotowywać rybę jak zawsze, możemy taką rybę podać w nowej odsłonie, jest o niebo lepsza. Takie gniazda rybne mogą zagościć na naszym wigilijnym stole. Przepis z zagranicznej strony. Składniki; farsz; mleko -1/2 litra ser żółty -100 g cebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg  ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez

Kuchnia Danusi
Rustykalna tarta z węgierkami 112

marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;) Tak się

Życie zaczyna się w kuchni
Buraczki marynowane 151

wyobrażam sobie, aby mogło ich zabraknąć w mojej spiżarni. U nas w domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyż są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku.  Takie  buraczki nie tylko są świetne na barszcz, na poczekaniu można

Gosia gotuje
PIEROGI NA WIGILIĘ?? IT'S POSSIBLE!!! :)) 130

wyobrażam sobie usiąść do Wigilijnego stołu i nie spróbować wielu pyszności. Jak to dobrze, że będąc bezglutenowcem również można pozwolić sobie na smakołyki!! :) Poniżej podaje dwa wypróbowane przepisy na ciasto pierogowe. Polecam. Smaczne!! ;) CIASTO NA PIEROGI GRYCZANE 200 g mąki gryczanej (plus do podsypania stolnicy oraz "na palce" do lepienia pierogów) 100 g mąki ziemniaczanej 300 ml wrzątku łyżka oleju

BezglutenowaIzabela
Surówka z dodatkiem kiszonego buraczka do obiadu 144

Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 302

słono, a przy ty, bardzo prosto, bo wystarczy czasem jeden składnik i gotowe. Tak jak paszteciki z pieczarkami o takie:  (przepis jest jako drugi w  trzydziestominutowych potrawach wigilijnych ) Mam sporo przepisów z ciastem francuskim Przypominam i polecam jeden z moich ulubionych pakieciki z łososiem i szpinakiem  - niebo w gębie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi z suszonymi śliwkami 115

Dzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w zalewie pomidorowej 115

wyszły pyszne, wystarczająco doprawione. Uwielbiam takie dania z ryb szczególnie na święta. Można je przygotować wcześniej zaoszczędzając czas w dzień Wigilii. To moja ostatnia propozycja w tym roku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 1 szkl wody

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania