wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:70/169)

Karp duszony w kapuście kiszonej 159

Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie

Pociąg Do Kuchni
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (keto, LCHF, optymalne, paleo) 426

Kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru

Ola la LCHF
Kompot z suszu 127

Moim zdaniem to najlepszy napój na wieczerzę wigilijną. Ma co prawda  wielu zwolenników ale również wiele osób go nie lubi. Tak też jest u mnie w rodzinnie. Ja zawsze taki kompot gotuję i piją go ci, którym smakuje. Jedno jest pewne, że taki kompot jest zdrowy i poprawia trawienie. W Wigilię jest tego jedzenia sporo, więc bez obaw można

Kuchnia u Krysi
Tort chałwowo - wiśniowy 175

być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

VioletoweKucharzenie
Piernik Staropolski z marcepanem! 260

pięknym obrusem  Falling Stars uszytym z tkaniny zdobionej efektownymi haftami gwiazd w kolorach srebrzystym i złocistym, to z pewnością jest nakrycie, które podczas zimowych świąt doskonałe uzupełni magiczną, wigilijną aranżację wnętrza naszego domu. Stół ozdobiłam dodatkowo nowoczesnym designerskim świecznikiem  Cups,   to produkt dedykowany dla osób nietuzinkowych, lubiących oryginalne rozwiązania. Metalowa czarna rama wraz ze złotym wnętrzem świecznika

SMYKWKUCHNI
Kokardki z makiem pod koglem moglem 141

niewiele go widać na foto. Poza tym stwierdzam, że to danie sto razy  lepiej smakuje niż wygląda ;)  Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji?   Składniki: makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść

Cynamonowe szczęście
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 152

moczy się w wodzie, później w octowej marynacie, a na koniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu

Kulinarne Inspiracje
Śledź w śmietanie 908

Śledź w śmietanie to nieodzowny element „wystroju” każdego stołu wigilijnego, imieninowego, urodzinowego czy imprezowego. Jeśli przy stole zasiada starsze pokolenie, to nie unikniecie „śledzika”. Jak wiecie, ja śledzie kocham. Kocham miłością pierwszą i jedyną. Z cebulą, śmietaną, olejem, ze wszystkim. Są takie dni, kiedy myśl o śledziu wzbudza we mnie myśli mordercze i samobójcze jednocześnie, bo w lodówce

ladykitchen
Śledziowa sałatka z fasolą 152

Będąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą. Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół. Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 214

większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. Jeśli nie planuję gotowania bulionu rybnego (np. na galaretkę) karpia kupuję w płatach

Pełny talerz
Kompot z suszu na Wigilię 218

stole Wigilijnym w moim Domu nigdy nie zabrakło kompotu z suszu.Kiedyś owoce na taki kompot suszyła moja Babcia, a teraz można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Żadne jednak nie smakują jak te z jabłek zerwanych z drzewek owocowych w przydomowym ogródku. Kompot z suszu jest podczas Wigilii idealnym dodatkiem do racuchów z wody. A jakie rarytasy znajdują się

ChilliJemy
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 154

ostatnie zaparły mi dech. Ręcznie malowane, po prostu dzieła sztuki. Na wieść, że pochodzą z Polski, poczułam niejaką dumę z rodaków. Zachwyceni, kupiliśmy dwie, które ozdobią nasz wigilijny stół. O ile C. przemoże się i pozwoli mi je zapalić... Razem ze świeczkami do domu wróciły z nami dwa bałwanki, trochę bombek i urocza miseczka, która natychmiast została wypełniona pierniczkami. Szczerze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klops rybny z karpia na Wigilię 120

Karp na wigilijnym stole może występować w różnych postaciach. Galareta, pulpeciki lub tak jak dziś klops pieczony. W każdym z tych wariantów smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg fileta z karpia 1 szklanka oliwek 2 jajka 1 czerstwa bułka sól i pieprz do smaku natka pietruszki według uznania bułka tarta tłuszcz do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić dwa razy, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane płaty śledziowe bez skóry 173

także znakomitą bazą do różnych sałatek, tatara czy przekąsek. Warto taki słój mieć w lodówce aby wyczarować z nich pyszności, jeszcze większe pyszności. Polecam serdecznie na wigilijny stół. Ja miałam płaty śledziowe bez skóry i takie wolę ale jeśli będą ze skórą też będą znakomite. Marynowane płaty śledziowe bez skóry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łosoś w sosie szafranowym 125

Wigilię i Święta nie może zabraknąć ryby. To taki kręgosłup wigilijnego menu – nie da się tego punktu obejść. Tak więc nie walczmy – dzisiejsza propozycjajest szybka i bezbolesna. Ciut droższa, ale za to przygotujecie ją w kilka chwil. Do przygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania