Myślę że to danie znajdziemy na każdym lub prawie każdym Wigilijnym stole. U nas gości od x lat, nawet nie pamiętam. Z roku na rok ta sama tradycja przekazana od babci. Jedynie danie jakie zanikło to kutia, tylko u babci się ją jadało, bo chyba tylko babcia umiała ją pysznie przyrządzić. Tego daru mi nie przekazała. Ale wracając
Życie zaczyna się w kuchnizeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną
blog.moje-pasje.infoCześć Dziś będzie przepis na rybę w sosie pomidorowym. Jest to stary, rodzinny przepis. Od kiedy tylko pamiętam to danie pojawiało się na wigilijnym stole w moim domu. Jak zawsze w przypadku moich rodzinnych receptur jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym
blog.moje-pasje.infoCześć Dzisiaj czwarty dzień Adwentu i czwarty przepis. Tym razem trochę mniej wigilijny, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości rodzinnych bez sałatki. Akurat ten przepis zaczerpnęłam z książki s. Marii Goretti „189 przepisów Siostry Marii”. Podobna sałatka dość często gości na moim stole (przepis na "moją" wersję znajdziecie tutaj ). Sałatka żydowska Siostry Marii Goretti Przygotuj
blog.moje-pasje.infosmaży się najpierw skórą do dołu. Przed włożeniem na patelnię fileta należy opłukać w bardzo zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Rybę można usmażyć kilka godzin wcześniej - a tuż przed wigilijnym wieczorem polać sklarowanym masłem lub posypać wiórkami masła i włożyć do piecyka na 15 minut. Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin
JejKuchniaUwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole. 1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzeniekilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody
Słodki KompromisŚledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety namoczyć
Zrób to smaczniePamiętam zeszłoroczne uszka wigilijne… Wtedy nie byłam jeszcze taką fanką gotowanie, a raczej wielu rzeczy nie potrafiłam zrobić, więc uszka kupiliśmy gotowe w sklepie. Wydawało nam się, że będą dobre, w końcu wzięliśmy produkt sprawdzonej firmy… Po Wigilii stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne
KuchniaWeDwoje.plZupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki. Czas
KuchniaWeDwoje.plRyba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz
KuchniaWeDwoje.plPamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest
słodki bratek