wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:59/169)

Zupa grzybowa świąteczna 156

Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy

AZgotuj!
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 216

przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą

Mieszam w Garnku
Śledzie po fińsku 187

pomysł na śledzia tym razem po fińsku. Śledź nie powinien być zbyt mocno wymoczony, bo dzięki temu całość nabiera fajnego bardziej wyrazistego smaku. Taki śledzik to idealna propozycja na wigilijny stół. Składniki: 3-4 średnio wymoczone filety śledziowe pół puszki zielonego groszku 1 mała cebula 200 ml śmietany 18% łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka curry (najlepiej pasty) pęczek posiekanej natki pietruszki

Pysznie & Pięknie
Tort makowy z pomarańczą 125

Przygotowania do Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru

Obiad gotowy
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 188

Hanka, która chodzi po domu i śpiewa na cały głos kolędy, przygotowując się do występu w przedszkolu – zna słowa chyba lepiej od nas Początek grudnia, a klimat istnie wigilijny. Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg ( no dobra, deszcz ze śniegiem ). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie

PaleoLife
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW- GENIALNY 193

Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych

Smaczne Zdrowe
Pierniczki wigilijne z cynamonem 187

choinkę, ale odczekać do ostudzenia z dekorowaniem. Dekorowanie to zupełnie inna bajka! Tutaj wszystkie chwyty są dozwolone. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pierniczki wigilijne z cynamonem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Śledzie po skandynawsku 3033

smakują i wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty. Bardzo polecam ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. Będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód

Garniec Magalie
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 305

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków

PysiaGotuje.pl
Śledź po polsku 168

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias

Pyry na Gaz
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 180

Czarne pierogi z karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję

Kuchnia Bazylii
Łazanki z kapustą 155

pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Katarzynki 138

Katarzynki Zdecydowanie nie mogę doczekać się świąt -   smaku piernika, makówek i wszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać.  Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia. Lecz

My sweet a life
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 197

przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym 672

olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 10 ząbków czosnku 6 łyżeczek majeranku

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania