Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy. Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: 315 g mąki 170 g zimnego masła 1 jajko 80 g śmietany 18% 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz; 2 cebule 700 g pieczarek 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko opcjonalnie
talerz przyjemnościWigilia to moje ulubione święta pod względem kulinarnym. Oprócz karpia, każde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej? Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu Jak przygotować kompot z suszu
Ugotowane pozamiatanebędzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a barszcz można, były zrobione wcześniej a nie na ostatnią chwilę, wszystkie na raz, wśród pokrzykiwań i histerii (jak to nakazuje staropolska tradycja). Wiem, że im się więcej napracujemy, tym bardziej pokażemy, że kochamy naszych bliskich
Ugotowane pozamiataneOwsianka piernikowa z jabłkiem, słodzona odrobiną miodu, to mój zdecydowany faworyt wśród zimowych śniadań. Pozostając w świątecznych smakach i zapachach, bo przecież jeszcze wczoraj leniliśmy się przy wigilijnych stołach, wypełnionych po brzegi, proponuję przygotować sobie nieco lżejszy posiłek Owsianka z poniższego przepisu wychodzi dość gęsta, bo ja zdecydowanie taką wolę, ale Wy śmiało możecie modyfikować ilość płatków owsianych Składniki
NiePieprz.plGroch z kapustą to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. P rosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ponadto to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole 😜 Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką 200 g suchego grochu w całości kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego 2 małe cebule sól, pieprz olej Dzień wcześniej groch namoczyć
Ugotowaćroku robię sobie listę rzeczy, które chciałabym zrobić. To rodzaj bucket list, ale z drobnymi rzeczami, które często dotyczą jedzenia. Kiedy usłyszałam, że w Japonii tradycją wigilijną jest jedzenie kurczaka z KFC, natychmiast trafiło to na moją listę. Że co? W Japonii Boże Narodzenie ma czysto komercyjno-prezentowy wydźwięk, nie jest to tradycyjne święto, ale dobra okazja do zabawy
Ugotowane pozamiatanebyło w tym przypadku. Ta sałatka z kalerosse powstała bardzo spontanicznie i nieoczekiwanie stała się hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać
Smaczna PyzaNiezwykle oryginalny i efektowny sposób podania tradycyjnego śledzia, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania. Śledź z orzechami prezentował się znakomicie na wigilijnym stole i z pewnością zagości również na sylwestrowym ;-) składniki: 300 g filetów śledziowych 1 mała biała cebula 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich świeżo zmielony kolorowy pieprz olej wykonanie: Filety śledziowe moczyłam kilka godzin, zmieniałam wodę
babka w formieniedawna na moim wigilijnym stole gości kapusta z grochem, jest bardzo smaczna i dość szybka do przygotowania. Kilka lat temu przygotowałam taką kapustę i wszystkim zasmakowała. Składniki: 2 kilogramy kapusty kiszonej 500 gram łuskanego żółtego grochu 2 cebule Sól, pieprz Majeranek 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka
Bajeczna KuchniaKompot z suszonych owoców to idealny napój w zimowe dni. Nie ukrywam, że co roku pojawia się na moim wigilijnym stole :) Prosty do przygotowania i naprawdę bardzo smaczny (choć jego kolor nie jest zbyt zachęcający 😋). Składniki: około 1 kg suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, aronia) 5 l wody kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu sok z 2 cytryn cukier
UgotowaćŚledziowa sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się jako sałatka wigilijna i postna. Jednak dla smakoszy filetów śledziowych może być przygotowywana przez cały rok. Może nie wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody
Pasja Smakuokazji świąt Bożego Narodzenia przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, przesyłam wszystkim płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt oraz pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku
Ewusiowe SmakiKochani, Wigilia już dziś. Już za kilka godzin zasiądziemy do Wigilijnego stołu, wcześniej połamiemy się opłatkiem, złożymy sobie życzenia, obdarujemy prezentami. Nadszedł magiczny czas. Dziś z rana, bo idę krzątać się do kuchni zaraz, więc chciałam teraz złożyć Wam wszystkim- czytelnikom mojego bloga, waszym znajomym i rodzinie Najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia. Błogosławieństwa Bożego od Narodzonego
Gotuję TestujęBarszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć
NiePieprz.plBardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy Składniki na zakwas: 0,6kg buraków
NiePieprz.pl