stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki
Proste PotrawyPALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje mąka ziemniaczana 1 łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 400g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura 1/2 tabliczki czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao, mąkę
Proste Potrawygodz. - sprawdzać patyczkiem Ten chleb po upieczeniu był wilgotny i kwaskowy od maślanki, dlatego myślę, że dobrze komponował się z dodaną śliwką suszoną, smarowałam powidłami z czarnej porzeczki
Proste Potrawyprodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko.Wydatek na składniki też jest niewielki
Proste Potrawyłyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry
Proste Potrawyczekoladowych jest szeroki. Ja wybrałam owoce malin, morwy, jeżyn oraz orzechy pekan, macadamia oraz cukier kokosowy. Kilkoma łyżkami mieszanki posypałam jogurt naturalny, dodałam łyżkę konfitur z czarnej porzeczki. Śniadanie zdrowe i smaczne :) A jeśli mamy więcej czasu to zróbmy sobie musli wypiekane.Kiedy tylko upiekło się to cudo, córka spróbowała i i orzekła- "ooo, dobre !"Składniki :. 20 łyżek mieszanki
Proste PotrawyDuże opakowanie herbatników 800 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka
NaKońcuJęzykazimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto:4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch
Z miłości do słodkościbudynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko
Z miłości do słodkościZdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin, z pomidorów, wiśni i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki:30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka
Z miłości do słodkościnajmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczjeżyny, maliny i jagody, tak ja to widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna. Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich
Blondynka GotujeNareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów, deserów, a nawet śniadań. Dziś przedstawimy Wam przepis na naleśniki z farszem serowo-jagodowym, które jak wiadomo, sa dobre na każdą pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji
Kolizje Smakówsolą szykujemy słoiki:Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy
prawdziwe jedzenieKiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Podajemy z domową konfiturą z malin lub truskawek. Ja dziś robiłam i polecam Konfiturę z porzeczki
prawdziwe jedzenie