porzeczki - 3095 przepisów (strona:164/207)

Ciasto z owocami II 135

szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 łyżka octu* 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej* 2  łyżeczki proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać

Mix smaku
Owocowy torcik bez pieczenia 182

serka homogenizowanego* 200 ml śmietany kremówki* 5 łyżeczek żelatyny* 4 łyżki cukru pudru* 3-5 łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód* 300 g czereśni* kilka gałązek porzeczek czerwonych* 3 moreleSposób wykonaniaHerbatniki pokruszyć, margarynę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do niej powidła, proszek czekoladowy i wymieszać, przelać mieszaninę do pokruszonych herbatników, a następnie wyłożyć powstałą masą dno tortownicy, dobrze

Mix smaku
Skład dyni w piwniczce 106

jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej

Gotowanie to kochanie
Kremówka 318

najniższe i dodawałam po łyżce  zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo).  Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą

mojewypiekiinietylko
Tort ajerkoniakowo ananasowy 207

łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania)      Składniki na krem:                                                     - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody- 1-2 łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 168

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 207

kruszonkę.    Składniki:  - ciasto kruche- kruszonka migdałowa- 2 dojrzałe owoce mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta    Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem

mojewypiekiinietylko
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 175

przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g  (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie, migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze

Wypisz Wymaluj
Kasza kukurydziana 127

zimno, ale bardzo słonecznie.Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam  gęstą kaszę kukurydzianą :)~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~składniki:30g kaszki kukurydzianej30g mąki kukurydzianejsłodzidłoszczypta soli400ml wody+ serek naturalnydżemKaszkę, mąkę, słodzidło i sól wsypujemy do rondelka z wodą i gotujemy aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową kaszkę przekładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Miodownik z kremem z kaszy manny 970

Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru, 1 litr mleka, 200g margaryny Palmy z Murzynkiem.Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się

Z miłości do słodkości
Rolada z kremem i dżemem 118

Biszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Pink smoothies (z letnich owoców z bazylią i miętą) 156

Składniki na 2 porcje:400 ml zimnego mlekaszklanka malinpół szklanki czerwonej porzeczkikilka dojrzałych jeżyn1 dojrzały banankilka listków bazyliikilka listków miętykostki loduDo blendera wlewamy mleko, owoce

Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 171

wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy:pół kilograma ziemniakówsuszony tymianekświeże listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 155

Składniki:2 opakowania prostokątnych wafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 628

przepisie (czyli około 200 ml). Dokładnie wystudzić. Utrzeć go z masłem na gładki krem budyniowy. zalać babeczki wystudzonym ale ejszcze ciepłym kremem. Udekorować dowolnymi owocami. U mnie ananas, kiwi, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, maliny. ZDJĘCIA DZIĘKI UPRZEJMOŚCI: Arkadiusza Kornackiego, Michała Nowika, Krzystofa Ścisłowiczadziękujemy naszym przyjaciołom

Bon Appetit Małgorzaty