porzeczki - 3095 przepisów (strona:159/207)

Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 138

około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę

Przepisy i porady kulinarne
PĄCZKI NA WALENTYNKI 174

nadzianiu wszystkich pączków można je posypać  mielonym ksylitolem  ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kremówki i konfitury z czarnej porzeczki, uzyskałam lekko różowy lukier). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego :-) Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

Smaczne Zdrowe
Sałatka z bobem i miętą 127

tego lata, to nie będę narzekać… Lato na Wyspach rzadko jest takie łaskawe, więc cieszę się z każdego ciepłego dnia. W ostatni weekend pojechaliśmy na farmę i zbieraliśmy porzeczki, maliny i…… truskawki :)! A to przecież już początek sierpnia! Zrobiłam trochę dżemów, ale część tych skarbów przeznaczyliśmy na pierwsze nasze eksperymenty z nalewkami…. Zobaczymy, co z tego

UgotujmyTo.pl
Gofry bez proszku do pieczenia - rodzinne gotowanie 121

minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest znów mocno nagrzana i gotowa Dodatki do gofrów: Cukier puder nutella maliny jagody borówki porzeczki jeżyny A efekt pracy wyszedł taki

ClauditteMissCooking
Fruit pizza with summer fruit 92

bardzo upalny dzień.  Także ten tego.... Zapraszam Pizza z pewnością nie Italiano: Składniki: Arbuz Polska brzoskwinka Gruszka Banan Owoce leśne (ja miałam zamrożone maliny, borówki, jagody, czerwone porzeczki i jeżyny) Ulubione orzeszki A Ty nawet nie wiesz, a Ty nawet nie wiesz Jak bardzo Cię Kocham

ClauditteMissCooking
Lody jogurtowe z melonowym sosem 94

Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki kilka kropel soku z cytryny ( opcjonalnie ) melon owoce ( maliny, porzeczka czarna, czerwona ) Przygotowanie: Do jogurtu wsypać cukier puder, wymieszać. Wlać śmietankę z owocami i wszystko ładnie połączyć. przelać do pojemniczków. Wstawić do zamrażarki. Melona obrać ze skórki, wydrążyć z pestek, pokroić i zmiksować. Można dodać kilka kropel soku

Gaździnka warzy
Owocowa sałatka z pistacjami 105

Składniki: 4 jabłka 1 ananas  2 pomarańcze kilka pistacji pół melona 250 g mrożonych owoców ( maliny, porzeczki ) Przygotowanie: Owoce umyć obrać i pokroić na dowolnie dużą kostkę. Pomarańcze obieram nożem ( jest szybciej ). Mrożone owoce wymieszać w dużej misce ze świeżymi polać zmiksowanym melonem. Można dodać cukru według smaku lub miód. Posypać posiekanymi pistacjami i......................... Smacznego

Gaździnka warzy
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 182

połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września

Krakowskie smaki Ani
Kompot z czerwonych Mirabelek 160

słoiki zalać zimną przegotowaną wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z czerwonej porzeczki

Krakowskie smaki Ani
CHARBET. Zapachy i śnieg. Na upały. 90

zaczyna być coraz bardziej przyjemna i kojąca. A zapach? Wystarczy stanąć w ogrodzie lub na jednym z licznych straganów, zamknąć oczy i mocno wciągnąć powietrze - truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki uwodzą cudownym, dojrzałym aromatem.  Tak jak sorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO-CYTRYNOWY SKŁADNIKI

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 175

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 228

końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;).  Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 144

dmuchawców.  Dywan łąki jest miękki i gruby, jaskrawy od kolorów, które co dzień układają się w nowy wzór.  Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 107

mokre od rosy.  Później w południe i jeszcze raz przed samym zachodem słońca.  Dwie skrzynki dla J. i M. Ogromny kosz dla U. w podziękowaniu za czerwone porzeczki. Po kilkanaście zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze.  Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 158

kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze nie jeden raz!  Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis

KUCHARNIA