porzeczki - 3095 przepisów (strona:159/207)

Pleśniak 177

masła lub margaryny 5 jajek 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru + dwie łyżki cukru dodatkowo 2 łyżki kakao szczypta soli dodatkowo słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia,  2 łyżki cukru, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 174

jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka

Na słodko lub wytrawnie
Ucierany placek z owocami 149

łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz c cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 300

przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje. Ciasto przechowywać

Na słodko lub wytrawnie
PTASIE MLECZKO 120

śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym

Kuchnia w opałach
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 149

margaryny   6 żółtek   na bezę: 6 białek   1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru   1 łyżka mąki ziemniaczanej ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)   120 g płatków migdałowych masa kremowa: 2 szklanki mleka (500 ml)   3 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mąki ziemniaczanej   2 żółtka   3 łyżki

Kuchnia w opałach
KOKTAJL OWOCOWY 148

idealnie. A już niebawem smaczna fotorelacja z Żarłostacji 3, która miała miejsce w minioną niedzielę w Opolu. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 200 g świeżych malin 200 g świeżej czerwonej porzeczki garść poziomek  kilka listków mięty 1 łyżka miodu A jak to zrobić: Owoce umyć i zblendować z miętą i miodem. Dodać kefir i bardzo dokładnie wymieszać, aż składniki się

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA 3 - SERNIK NA ZIMNO Z ŻURAWINĄ I OWOCAMI 132

organizacji tej imprezy. A dla tych co byli naszymi gośćmi WIELKIE DZIĘKI i do zobaczenia na jesień. SKŁADNIKI: 150 g masła 100 g biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej żurawiny A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Przetwory 223

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego

Ala piecze i gotuje
Królewskie ciasteczka owsiane ze skórką pomarańczową. 161

duża łyżka miodu -skórka pomarańczy Dodatki według uznania. Ma być po królewsku dlatego im więcej tym lepiej. Wszystkiego po garści. -żurawina -orzechy laskowe -orzechy brazylijskie -orzechy włoskie -nerkowce -migdały -porzeczki czarne suszone -morele Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut. Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier

BaRepas
Ciasta bez pieczenia 2995

Trzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną porzeczką Warstwowy torcik Sernik brzoskwiniowy na zimno Rafaello bez pieczenia Serowa chatka z rodzynkami Sernik na zimno z brzoskwiniami Torcik czekoladowy z truskawkami Tiramisu truskawkowe Ala tiramisu z borówkami

Ala piecze i gotuje
Serniki 331

borówką amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą Serowa chatka z rodzynkami Mini serniczki bez pieczenia Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik z malinami

Ala piecze i gotuje
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 312

winegretu. Gotowane jajko dzielimy na kwałki i już tylko zostaje nam szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnej porzeczki, jabłka i maliny. Dodatek skórki pomarańczy nadaje lekką, orzeźwiającą nutę cytrusową, a kwiat hibiskusa przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Składniki zawarte w herbatce zawierają witaminy (głównie

Z Kuchni Do Kuchni
Zaczarowane oczka Flory 286

łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko  70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki  pół startej skórki pomarańczy Wykonanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę

kgwjanczewo
Piernik – szybko i tanio 416

dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania