porzeczki - 3095 przepisów (strona:150/207)

Babeczki jagodowe 220

pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny dla wegetarian :). W wersji z żelatyną zaleca się przygotowanie bazy, czyli żelu owocowego, dzień przed

Domowa Cookierenka Agi
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 222

jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół

Domowa Cookierenka Agi
Pączki z owocowym lukrem 185

owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru

Domowa Cookierenka Agi
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 200

pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżki karobu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli niecałe pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami

Domowa Cookierenka Agi
.620. wytrawne gofry 141

wegańskie ziołowe razowe gofry z chutney 'czarna porzeczka z morelą' i orzechami włoskimi~ Kilka dni temu spróbowałam po raz pierwszy chutney i...pokochałam! A szczególne właśnie ten! Polecam

breakfast of dreams
.691. dalej na owsiano 123

owsianka na mleku sojowym z czerwonymi porzeczkami (także w środku) i masłem orzechowym ; herbata choco-chili ~  Już w domu :) Ale nie na długo, w niedziele znów wyjeżdżam, i to nie w celach rozrywkowych... Oj, intensywne te wakacje. Relacja ze środy i czwartku tutaj (klik) jeśli ktoś jeszcze nie widział, a na dole wspólne zdjęcie, zrobione chwilę przed moim odjazdem

breakfast of dreams
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 150

masła. Schładzamy do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy. Drożdże mocno kruszymy i rozcieramy dokładnie w mące. Dodajemy cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej

chili & sugar
Rogale maślane z nadzieniem 97

masła i smarujemy nim po kolei nasze trójkąty (zamiast tego możemy posmarować placki przed wykrojeniem trójkątów). I smarujemy trójkąty nadzieniem. Ja zrobiłem 8 rogali z dżemem z białych porzeczek (własnej produkcji), 8 z budyniem waniliowym i 8 z pokruszoną czekoladą (po dwie pokruszone kostki na rogala). Następnie rolujemy zaczynając od szerszej strony . Zaklejamy boki, wyginamy tak, żeby nabrało kształtu rogala

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 82

można nieco eksperymentować. Ja mam swój stały skład: kilka ząbków czosnku, dużo kopru, liść chrzanu, korzeń chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie . A spotykałem się też z dodawaniem, np. liści porzeczki, dębu, czy wiśni , czy też brakiem liścia laurowego i ziela angielskiego. A nawet słyszałem o estragonie i gorczycy . Pewnie co osoba to przepis, co region to zwyczaj

Marder&Marder Manufacture
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 140

wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli 200 g dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej 50 g miękkiego masła 25 ml amaretto Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek

Marder&Marder Manufacture
Piegusek z delicjami 162

szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny  PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji o dowolnym smaku 2 galaretki malinowe lub truskawkowe Sposób przygotowania Ciasto:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania

Wanilia i Kardamon
Kostka limonkowa 194

sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować

Wanilia i Kardamon
Ciastka serowe z jabłkami 124

takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja z jabłkami:) Ale z wiśniami czy porzeczkami również są wyśmienite:) Pyszne, mięciutkie i z wyraźnym nadzieniem. Jedne z moich ulubionych wypieków. Zresztą nie tylko moich, bo zawsze znikają w mgnieniu oka :) Porcja na około 32 sztuki

My simple kitchen
Babka kokosowo- cytrynowa 131

koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam od sklepu zielonabazylia kilka produktów do przetestowania. Są to: dżem malinowo-żurawinowy, dżem jagodowy z czarną porzeczką i kilkanaście lodów na bazie czystych soków owocowych. Sklep ten zajmuje się sprzedażą zdrowej żywności:   Nasz sklep ze zdrową żywnością to miejsce, w którym znajdują się wyłącznie produkty naturalne

My simple kitchen
Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalny, wyrób własny 192

widać na zdjęciu kolejka była spora. Smaki do wyboru? Bardzo oryginalne i zdecydowanie zachęcające do konsumpcji: Kinder Bueno (idealne dla małych smakoszy J ) Piernikowe z truskawką Mascarpone z czarną porzeczką (na zdjęciu) Snikers Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Malina z winem porto Sorbet mango Oraz klasyczne: Czekoladowe Śmietankowe Truskawkowo – śmietankowe Koszt porcji : 4zł (ale!!!! w tej cenie można

Kolizje Smaków