Przy zlewaniu pojawia się jednak kłopot niewymieszanego i nierozpuszczonego cukru. Dlatego proponuję wykonanie ratafii z syropem. Składniki : różne owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy
prawdziwe jedzeniePodczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników. Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 180 ml mleka 80 - 100 ml oleju rzepakowego garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) Do misy wsyp suche składniki, potem płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek na muffiny
AZgotuj!łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy
Pan i Pani Smith w kuchniwstąpić :). Szczegóły znajdziecie tutaj . Byliśmy też w Alexandra Bookcafé , chwilę po samym otwarciu, więc mogliśmy podziwiać wnętrza w całej okazałości. Tutaj zjadłam wyjątkowo dobre i słodkie ciacho przełamane kwaśnymi porzeczkami. Kawiarnia znajduje się na piętrze, natomiast niżej jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy
Corner With Recipesotarta z jednej cytryny, krem: 500 ml śmietanki kremówki UHT, 1/2 laski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć
królestwo garówsuchych) * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * mleko- 300 ml * posiekana czekolada mleczna- 100 g * posiekana czekolada gorzka- 100 g * owoce- 800 g (ja wykorzystałam czarne porzeczki, jagody i czereśnie) * cukier puder- do posypania Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z kakao i szczyptą soli. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i odstawić
Kraina Miodem Płynącatakie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy
Moje domowe kucharzeniepodziwem przyglądałam się niecodziennej kuchni molekularnej, gdzie mogłam zrobić kawior z kawy, spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam "kapsulację" oliwy z oliwek w izomalcie. Poznałam tajniki tej kuchni, co jeszcze bardziej wzbudziło
Be Fit Be Strongcukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu. Dekoracja garść czereśni z szypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Udanych wypieków
Kuchnia Ellieprzestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut
FitKotforemek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć na talerz. Zapraszam również na panna cotta z czarnych porzeczek w wersji dziecięcej
Atlas Smakówwegańskie placki owsiane z czarnymi porzeczkami podane ze słodem kukurydzianym ~ Dzisiaj czeka mnie wyzwanie. Pierwszy raz będę fotografem na ślubie. I nie jest to ślub kogoś z rodziny czy znajomego...nie znam Państwa Młodych zupelnie! Proszę trzymajcie kciukiiiii... :D ♥ Jeśli jest ktoś zainteresowany przepisem na placki to piszcie, ale dodam go dopiero jutro ;) Zapraszam Was na nowo otwartego bloga FOTOGRAFICZNE
breakfast of dreams