porzeczki - 3095 przepisów (strona:144/207)

Domowy przecier pomidorowy na zimę 209

składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków zamkniętych w słoikach

Bon Appetit Małgorzaty
Dzień sernika - National Cheesecake Day zestawienie przepisów z bloga 224

Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html  4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html

Ana Mari's world
Ratafia wieloowocowa 149

Przy zlewaniu pojawia się jednak kłopot niewymieszanego i nierozpuszczonego cukru. Dlatego proponuję wykonanie ratafii z syropem. Składniki : różne owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka z porzeczki 129

Najlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy

prawdziwe jedzenie
Bułgarskie naleśniki Katmi 279

Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników. Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki

AZgotuj!
Gryczane muffinki z suszonymi porzeczkami 119

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 180 ml mleka 80 - 100 ml oleju rzepakowego  garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)  Do misy wsyp suche składniki, potem płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj  do papilotek na muffiny

AZgotuj!
Tort Czekoladowy 325

łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych  lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Majówka w Budapeszcie #1 161

wstąpić :). Szczegóły znajdziecie tutaj . Byliśmy też w Alexandra Bookcafé , chwilę po samym otwarciu, więc mogliśmy podziwiać wnętrza w całej okazałości. Tutaj zjadłam wyjątkowo dobre i słodkie ciacho przełamane kwaśnymi porzeczkami. Kawiarnia znajduje się na piętrze, natomiast niżej jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy

Corner With Recipes
Tarta z kremem waniliowym i owocami 115

otarta z jednej cytryny, krem: 500 ml śmietanki kremówki UHT, 1/2 laski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć

królestwo garów
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 175

suchych) * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * mleko- 300 ml * posiekana czekolada mleczna- 100 g * posiekana czekolada gorzka- 100 g * owoce- 800 g (ja wykorzystałam czarne porzeczki, jagody i czereśnie) * cukier puder- do posypania Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z kakao i szczyptą soli. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i odstawić

Kraina Miodem Płynąca
Bułki , które rosną nocą 172

takie bułki podpatrzyłam u  Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki  3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze lemoniady na lato 247

podziwem przyglądałam się niecodziennej kuchni molekularnej, gdzie mogłam zrobić kawior z kawy, spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam "kapsulację" oliwy z oliwek w izomalcie. Poznałam tajniki tej kuchni, co jeszcze bardziej wzbudziło

Be Fit Be Strong
Czekoladowy torcik z czereśniami 190

cukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu.  Dekoracja garść czereśni z szypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury.  Gotowy tort przechowywać w lodówce.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 133

przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut

FitKot