porzeczki - 3095 przepisów (strona:138/207)

CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 133

nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około 25-30 minut. Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.   Smacznego! A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu: * ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasto z rabarbarem i truskawkami   * ciasto drożdżowe z rabarbarem

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 123

kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW 173

sokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp.,  przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.)  i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.),  liściowych oraz ziół. Dziś napiszę o soku z marchwi i buraków

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 159

pudrem. Smacznego! Ładnie wygląda również w okrągłej formie. Dodałam oprócz rabarbaru - truskawki. Polecam inne ciasta z rabarbarem: KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 156

jeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek. Smacznego!   DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI   DŻEM Z WIŚNI DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

potrawyregionalne
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM 144

Można je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami. Smacznego! ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY DŻEM Z WIŚNI DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z TRUSKAWEK SOK Z ARONII

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 155

czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Aromatyczny świat herbat. Poznajmy razem nowe smaki. Dalsza współpraca z Teekanne. 97

owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i... niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością

Słodkie okruszki
tort bakaliowy z brandy 131

budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150 g masła 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki kryształki 113

masła 1 żółtka  2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli na wypełnienie: 500 ml mleka opakowanie kremu do karpatki 100 g masła 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodatkowo: opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne) Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort lalka 175

pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody  3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny perełki cukrowe niebieski barwnik spożywczy lalka Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 153

dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.  Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej porzeczki kilka malin kiść drobnych zielonych winogron Galaretkę rozpuścić w szklance  wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiana, szara breja 152

szkl. mleka i 0,5 szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)   Owsianka owocowa  baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogaliki krucho drożdżowe 91

szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek

Gotowanie jest łatwe
Tort orzechowy 624

masła miękkiego 37 ml spirytusu (opcjonalnie) Poncz: dowolny alkohol Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki posiekane orzechy włoskie do dekoracji boków tortu biała i gorzka czekolada do dekoracji tortu Przygotowanie: 1. Biszkopt kakaowo- orzechowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać

Nastoletnie Wypiekanie