porzeczki - 3095 przepisów (strona:138/207)

DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 162

czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Aromatyczny świat herbat. Poznajmy razem nowe smaki. Dalsza współpraca z Teekanne. 117

owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i... niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością

Słodkie okruszki
tort bakaliowy z brandy 135

budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150 g masła 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki kryształki 115

masła 1 żółtka  2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli na wypełnienie: 500 ml mleka opakowanie kremu do karpatki 100 g masła 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodatkowo: opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne) Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort lalka 186

pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody  3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny perełki cukrowe niebieski barwnik spożywczy lalka Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 160

dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.  Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej porzeczki kilka malin kiść drobnych zielonych winogron Galaretkę rozpuścić w szklance  wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiana, szara breja 157

szkl. mleka i 0,5 szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)   Owsianka owocowa  baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogaliki krucho drożdżowe 98

szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek

Gotowanie jest łatwe
Tort orzechowy 632

masła miękkiego 37 ml spirytusu (opcjonalnie) Poncz: dowolny alkohol Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki posiekane orzechy włoskie do dekoracji boków tortu biała i gorzka czekolada do dekoracji tortu Przygotowanie: 1. Biszkopt kakaowo- orzechowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Omlet z pieczarkami 107

świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę.  Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;)  Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas) - wytrawny, złożony na pół, z dodatkiem pieczarek

Codzienne Gotowanie
Halloweenowe drinki 143

nastepnie po odwroconej lyzeczce , delikatnie wlac wodke, tak aby utworzyly sie dwie warstwy. Straszne Martini: 40ml czarnej wodki (Eristof) ciemny sok owocowy, najlepiej czarne Frugo, lub sok z czarnej porzeczki lod Szklanke wypelnic lodem, wlac wodke i uzupelnic sokiem. Na zdrowie

Codzienne Gotowanie
Sezamowiec z masą chałwową 241

placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym. 138

czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy. Dekorujemy według uznania  . Ja użyłam do dekoracji porzeczek . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 145

karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje

królestwo garów
SAŁATKA MARKIZ 146

cytryny do smaku *************"********************************************* Owoce i pomidory myjemy .Jabłka obieramy , kroimy w kostkę razem z brzoskwiniami i śliwkami .Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki , pokroić w cząstki i wymieszać z porzeczkami i pokrojonymi wcześniej owocami.Dodajemy majonez i wino.Wszystko doprawiami solą i pieprzem ,cukrem i sokiem cytrynowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki