porzeczki - 3095 przepisów (strona:129/207)

Ciasto kawowo- makowe 173

kropli proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa kawowa masło - 1 kost kawa mielona - 2 łyżki woda gotowana - 0,5 szkl cukier puder - 0,5 szkl Dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik mieszanka studencka - 1 opak Przygotowanie : Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę

Kuchnia Danusi
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 163

pieczenia 5 żółtek 250 g masła 1,5 łyżki śmietany 3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru) do przełożenia: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki 1 garść żurawiny i rodzynek beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła  zagniatamy ciasto. Ciasto

Bon appetit mon amie
.1217. czy to marzec? 164

kakaowa kaszka gryczana na mleku ryżowym z domowym dżemem z czarnej porzeczki i masłem orzechowym~ Pogoda robi sobie jakieś żarty...Myślałam, że z dnia na dzień będzie coraz słoneczniej i coraz cieplej, a jest coraz bardziej szaro, buro, mokro, zimno i...śnieżnie... :( Dawno nie było mnie tutaj ze śniadaniem więc postanowiłam zawitać tu dzisiaj z niby prostą, ale jednak pyszną

breakfast of dreams
Bananowe serniczki z dżemem jeżynowym. 165

Bardzo ważne, aby smażyć je na małym ogniu gdyż szybko się przypalają. Najlepiej smakują podane na gorąco wraz z dżemem o dość kwaśnym smaku np. jeżynowy bądź z czarnej porzeczki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pijak-Cycki Murzynki 454

polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową

Moje Słodkie Piekiełko
Murzynek – duża blacha 376

używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy

Moja Delicja
Pijak 209

ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu

Cynamonowe szczęście
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 144

Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżki wódki 1 kostka drożdży dżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia nutella do nadzienia Wykonanie: Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Sos z owoców leśnych 164

Idealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny... generalnie do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których jest czarna porzeczka, jeżyny, maliny... Do tego butelka czerwonego wina... i demi glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych). 1 butelka czerwonego wytrawnego wina

królestwo garów
Ciasteczka z kleiku ryżowego 184

wszystkim idealnie wpasowały się w moją nową dietę. Zamiast wisienek, do wgłębienia można nałożyć ulubionych konfitur, najlepiej kwaśnych. Ja, piekąc ciasteczka po raz drugi, użyłam domowej konfitury z czarnej porzeczki - pasowała idealnie. Z podanych proporcji wyszło mi 26 sztuk. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder 8 g bezglutenowego cukru z burbońską wanilią

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z mascarpone na spodzie z musli 236

musli Ba! 5 owoców leśnych 80 g rozpuszczonego masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki Delecta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę miksujemy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku

Poezja smaku
Lava Cake - Ciastko z płynnym środkiem 140

łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 4 kostki czekolady mlecznej , bądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy

W Moim Magicznym Domu
waniliowe muffinki z konfiturą 135

ukryty pod lekko chrupiącą skorupką. Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku

6niebo
Budyniowy przekładaniec 148

kostki margaryny palmy 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 1/2 słoiczka dżemu z truskawek 1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki masa 1/2 litra mleka 1 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżkę płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy

kgwjanczewo
Bitki z jelenia z owocami 123

smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Kotlety stłuc, obsmażyć ze wszystkich stron

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania