porzeczki - 3095 przepisów (strona:127/207)

Chałka zapleciona z czarną porzeczką 127

łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 25 0g mąki pszennej   5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany WIERZCH: 1 żółtko + 1 łyża mleka - do posmarowania z wierzchu cukier perlisty - do posypania prze d pieczeniem płatki migdałowe - do posypania prze

Grunt to przepis!
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 111

niepowtarzalnym smakiem owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i… niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością

Słodkie okruszki
Szybkie śniadanie - jogurt naturalny na słodko 192

przemieniając nudny jogurt naturalny w słodki i smaczny posiłek. Składniki: - małe opakowanie jogurtu naturalnego (mój jak zwykle bez laktozy) - dwie łyżeczki ulubionego dżemu lub konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) - 3/4 łyżeczki miodu - owoce do dekoracji (opcjonalnie) Nie ma tu zbyt wiele do opisywania - wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i gotowe :) Na koniec możemy dodać na górę ulubione owoce

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto makowe z masą serową 180

porcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować. Dodatkowo:   słoik konfitury z czarnej porzeczki,  100g płatków migdałowych. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej

Z miłości do słodkości
Ciasto kruche z kokosem 137

starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek 250 g wiórek koksowych 150 ml śmietany 18% 7 łyżek cukru  Dodatkowo:  powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. WYKONANIE Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa  i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią  blaszkę

W kuchennym oknie Ewy
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 210

przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki

Anioszek w kuchni
Porzeczkowiec wg Aleex 198

śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa będzie nam potrzebna do biszkoptu

W mojej kuchni
puchowe ciasto cytrusowe 630

żółtka 160 g masła 300 g cukru sok i skórka z 3 cytryn sok i skórka z pomarańczy 500 ml śmietanki kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort wielkanocny 181

domowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa  KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno  tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchenne zapiski Edyty
Owsianka z chia i owocami 169

świeże owoce. Pomysł na owsiankę pochodzi z "Bez okruszka" . Składniki: 2 szkl napoju migdałowego lub mleka 1 szkl płatków owsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu

Ala piecze i gotuje
Sokowirówka 3 w 1, czy "kombajnem" jeździ się faktycznie lepiej? 169

Juicer 800 W. Uważam, że większa moc jest tu tylko dzięki opcji blendera, bo jeśli chodzi o samą sokowirówkę to 650W spokojnie dawało radę zarówno z selerem naciowym, porzeczkami czy twardym burakiem. Tu przyznam, że Juicer pracuje odrobinę głośniej od modelu Aura. Najgłośniej pracuje z wyciskarką do cytrusów. Osobiście nie ma to dla mnie znaczenia, bo przygotowanie soku to praktycznie

Blondynka Gotuje
CIASTO KRÓWKA 134

łyżki cukru,  3 łyżki kakao Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych,  3 łyżki margaryny,  3 łyżki cukru,  2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki,  herbata do nasączenia ciast   WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników

słodki bratek
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 423

smażony: 100 g wiórków kokosowych 50 g masła 80 g cukru kryształu wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni. dodatkowo: ok. 2 -3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki Wystudzone biszkopty przekładamy masą serową. Wierzch równomiernie smarujemy dżemem i posypujemy smażonym kokosem. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Tort orzechowy słodko-kwaśny (ok. 406 kcal/100g) 212

łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka) (65 g + 60 g + 40 g) 50 ml orzechówki (tu: orzech laskowy soplica) 30 ml wody 10 g cukru kajmak (na warstwę) 130 g (razem 1 puszka) Bita śmietana: 5 opakowań

Malowane smakiem
Domowe Bajaderki 133

łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki kokosowe do obtaczania 1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania