Planowałam zwykły placek z porzeczkami. Ale śliwki kusiły tak bardzo… Potem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Bezglutenowy
Kucharzycanasypałam zbyt dużo mąki i amarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;). KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychpotrzebujemy: 1 filiżanka bulguru (przed ugotowaniem) 1 burak upieczony w folii w piekarniku ser kozi (wg uznania) oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżeczki gęstej konfitury z czarnej porzeczki Bulgur gotujemy – 1 filiżankę kaszy w 2 filiżankach wody po czym studzimy. Upieczonego buraka obieramy, kroimy w kostkę. na talerzu układamy bulgur, który posypujemy obficie burakami i kozim serem
Szybko Tanio Smacznieupały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem <3 to były czasy. Rodzice uczyli nas samodzielności, odpowiedzialności i pracy. Sezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało. Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki
R'n'G Kitchenmąki 80 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: marmolada lub dżem do przełożenia (ja użyłam domowego dżemy z czarnej porzeczki) cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz masło, siekamy wszystko nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka
Domowy Smak Jedzeniaogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki, liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik
Moje-pitraszeniezabawy, ale naprawdę warto. Nadzienie można przygotować z każdych owoców, równie dobrze modą to być wiśnie i z ich soku przygotować galaretkę, jak również można zblendować np. maliny, brzoskwinie, porzeczki itp. z niewielkim dodatkiem wody i zrobić galaretkę w formie musu. ps. Nic się nie zmarnowało, z resztek powstał deser. Składniki na około 20 ciastek o średnicy 8 cm: dodatkowo
greenscarfNajczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum
Milion SmakówZaczęły się przetwory, dżemy z porzeczek, wiśni i już już miałam upiec ciasto z dodatkiem powyższych jednak wyszło coś zupełnie na opak. Niestety rzadko się zdarza, że w niedzielę mam czas na upieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego. Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić
Niebieski kubek z kawaSkładniki (na 2 porcje) - 2 szklanki wody, - 10 truskawek (ok. 150g), - jabłko (ok. 200g), - 2 garście czarnych porzeczek (ok. 80g), - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy owoce w 2 szklankach wody przez ok. 5-10 min. 2. Kompot słodzimy cukrem lub ksylitolem. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 ml Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do dużej miski. Dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy
Wołowina od rekinazdrowszą i wydaje mi się, że dużo lepszą. Dawno nie robiłam pierwszej wersji, bo po kilku sukcesach miałam parę porażek i nieco się zraziłam. Jednak sezon na maliny i porzeczki dopiero się zaczyna, więc jeszcze pokażę Wam ciasta ucierane z owocami w różnych wersjach. Tymczasem sprawdźcie, jak puszyste i wilgotne może być ciasto z jogurtem. Dodałam go pierwszy
Anioszek w kuchninapój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie na orzeźwienie
Milion Smakówdrugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodzie