więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec go ponownie. składniki: biszkopt 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru
Monia miesza i gotujeszklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu. Dodatkowo: Garść owoców świeżych lub mrożonych (maliny, porzeczki, truskawki, kawałki jabłek lub ananasa). Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wodę z octem, a następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuwięcej niż w naszym zwykłym grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy. Bukiet barszczu można wzbogacić dodając sok z pomarańczy, albo czarnej porzeczki lub pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek. Przepis
Niedzielny kucharzłyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych 1 słoiczek dżemu, najlepiej kwaskowego, np. z czarnej porzeczki ( u mnie domowej roboty dżem wiśniowy ) Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką
Opowieści z piekarnikaCzekoladowy Muffinek , Ewa z Ewa - BaBy w kuchni ,Sylwia z Agencja reklamowa 13design, Milena z bloga Cytryniaki oraz pozostałe pyszne blogerki apetycznie-klasycznie.pl , Chillijemy , Ciaaaasteczkowo , Czerwona Porzeczka , Di gotuje , Dobre Zielsko - zdrowy blog wegański I love food , Kolizje Smaków w, Kolorowy Przepisownik - blog kulinarny , Smak na Wspak Różowa Kuchnia @ Nicpoń w Kuchni - blog kulinarny dla lubiących zdrowo zjeść
ChilliJemypaski. Jeśli chodzi o owoce, to dziś dodałam zamrożone jagody i świeże maliny- bo to miałam pod ręką. Mini tarty z cytrynowym nadzieniem idealnie komponują się również z porzeczką. Mini tarty z cytrynowym nadzieniem 2016-09-05 17:30:27 Write a review Save Recipe Print Spód 3/4 kostki masła 240 g mąki pszennej 110 g cukru
Rusty Forkroku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego 2 łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć
Atlas Smakówłyżki kakao (jeśli użyte ciasto było czekoladowe można pominąć) garść suszonej żurawiny 4 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu lub powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy
Kuchnia od dwojgabyłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżeczka sody 3 jajka klasy M Na krem
Słodkie okruszkijajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 100 g rodzynek (moreli ) 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki ) 1 mały olejek rumowy
Kulinarne Fantazje Mariolibardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach, które mam ochotę w niedalekiej przyszłości wykorzystać. To dowód
Pieguskowa Kuchniajajka M 230 g cukru 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół). Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz
Słodkie okruszki