porzeczki - 3095 przepisów (strona:116/207)

MASA MAKOWA + FILMIK 131

jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 100 g rodzynek (moreli ) 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki ) 1 mały olejek rumowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Recenzja książki “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” 131

bardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach, które mam ochotę w niedalekiej przyszłości wykorzystać. To dowód

Pieguskowa Kuchnia
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym 177

jajka M 230 g cukru 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół). Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz

Słodkie okruszki
Przepis na ciasto z owocami 87

jednolitej masy (jeśli jest za dużo grudek,dolewam troszkę mleka ).  Do przygotowanej blaszki przekładam masę i układam na wierzchu umyte owoce. Do swojego ciasta dodałam pudełko czarnych porzeczek i truskawki. Posypałam cukrem. Pieczenie : Czas - 60 minut w temperaturze 200°C Ciasto z mojego dzieciństwa kocham do dziś. Jest łatwe w przygotowaniu i tanie. Smacznego

Kurnikowo
OŁADKI Z JABŁKAMI 122

Przepis zaczerpnęłam z książki s Anastazji.Oładki można podać posypane cukrem pudrem,z konfiturą,miodem lub śmietaną.Jeśli chodzi o mnie mi najbardziej smakowały z dżemem z czarnej porzeczki,oczywiście domowej roboty. Składniki:   20 dag mąki pszennej 1 szklanka zsiadłego mleka 2 jajka 2 - 3 jabłka  1 łyżeczka cukru  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej sól Roztrzepać  całe

Niespełnione zdolności kulinarne
Błonnik w diecie 144

możemy znaleźć m.in. w warzywach strączkowych oraz bogatymi w błonnik jest czosnek, bób, groch, fasola, seler, korzeń pietruszki itd.; - w owocach błonnik w większej ilości znajduje się m.in. w porzeczkach, malinach, awokado, kiwi, czarnych jagodach, jeżynach, agreście, jabłku - (pamiętajmy, że więcej błonnika będą miały całe, nieobrane owoce niż np. sok z owoców). Co jest ważne – należy pamiętać

MintTaste
Placki dyniowe, placki z dyni 117

przepisie. Doskonale również smakują np z dodatkiem startego ziemniaka, cebuli i czosnku – wersji wytrawnej. Doskonałe z dżemem domowym, jakimś najlepiej kwaskowym. my wcinaliśmy je z galaretką z czarnej porzeczki. Były po prostu rewelacyjne. Jak dla mnie przepis świetny, bo zrobienie placków zajmuje chwilę – w zasadzie tyle, co starcie dyni na tarce i wymieszanie składników. Czasu smażenia nie liczę

Mieszam w Garnku
PIERŚ INDYKA PIECZONA W GLAZURZE 224

łyżek sosu można wymieszać z majonezem. Otrzymamy w ten sposób rewelacyjny sos do kanapek. Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, a powidła śliwkowe dżemem brzoskwiniowym lub z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili

cool and minty
Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami 163

Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też są bardzo smaczne. Upiekłam pyszne, błyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z konfiturą porzeczkową 141

białego sera 250g serka mascarpone 150ml śmietanki 30% 1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki 2 budynie śmietankowe 50g roztopionego, przestudzonego masła ¾ szklanki cukru kryształu Dodatkowo: Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy

Kuchnia w czekoladzie
Ciacho z wiśniami i migdałami 119

pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia. Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami. Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii 1/3 szklanki oleju 4 jajka M 40 dkg mąki pszennej

Pyry na Gaz
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU 133

zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.  Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu.    Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki z serem białym i owocami 219

łyżeczki cukru waniliowego)   Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę. Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę.  Naleśniki zawijamy w rulony lub składamy trójkąty. Tak przygotowanego naleśnika możemy polać śmietana i posypać owocami.   Masa serowa (wersja mniej kaloryczna): ok. 450g twarogu chudego mały jogurt naturalny (opcjonalnie

Kuchnia Pełna Pasji
Limonkowo-jogurtowe ciasto z malinami 144

postaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do popołudniowej herbaty. Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? PROSTE CIASTO Z BORÓWKAMI KOKOSOWE CIASTO Z MORELAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,25 kostki (50 g) masła 0,75 szklanki (150 g) cukru

Fitsweet.me
Murzynek z dżemem porzeczkowym 349

jajek 150 g masła 200 ml mleka 210 g brązowego cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Jajka

Opowieści z piekarnika