porzeczki - 3095 przepisów (strona:118/207)

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 193

pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 163

Kocham polskie lato za smaki, jakimi nas rozpieszcza. Truskawki, czereśnie, porzeczki, młoda kapusta i ziemniaczki, cukinia oraz fasola szparagowa - to moi faworyci. Nie mogę nacieszyć się tymi dobrociami,  tym bardziej,  że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej,  ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 133

mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche

Mała Cukierenka
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU 160

lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem. Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕 Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 400g mąki pszennej 4  jajek 1 szkl. cukru 1 cukier

Walijskie Pichcenie
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 234

glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki kokosowej 80g oleju – roztopić 2 łyżki ksylitolu Mus owocowy: 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonej porzeczki i jagód; duże owoce proszę pokroić) 20g mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody 1 łyżka agar – agar 3-4 łyżki ksylitolu (proszę dosłodzić do smaku) Wierzch: 430g naturalnego jogurtu sok wyciśnięty

Mała Cukierenka
Pani Walewska 184

masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki  100 g płatków migdałowych Krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 200 g masła Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem

My simple kitchen
Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą 125

Budyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy lub malinowy, jeśli

Moja Delicja
Szybkie ciasto z dżemem 204

pysznego. Polecam, mojemu mężowi, który jest strasznym łasuchem, bardzo smakowało. Ciasto uzyskało ciemny, fioletowy kolor dzięki dżemowi jagodowemu domowej roboty, który dostałam od teściowej (początkowo myślałam, że to czarna porzeczka ;)) Jeśli dacie dżem, np. z brzoskwiń, ciasto będzie jaśniejsze. Myślę, że świeże jagody zamiast dżemu również byłyby dobre. Ciasto można również upiec na małej kwadratowej blaszce i przełożyć jakąś masą

e-PrzepisyKulinarne
Porzeczkowiec 810

Dziś przedstawiam przepis na pyszny porzeczkowiec, z masą serową, bitą śmietaną i czekoladą. Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji! Polecam! Porzeczkowiec Składniki

paapilotkaa
wieczorne lepienie 154

resztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy czas, nikt się już nie kręci to zabieramy się za ciastka :) Nakładamy co lubimy :) Bułki z bananami, dżemem z czerwonej porzeczki, ... Polepione bułki układamy na blachy... Pieczemy 20 min w 200 st.C Gotowe :) Na rano dla każdego słodka niespodzianka :) Smacznego

chleba naszego
Mini serniczki z mango (na zimno) 124

masa serowa: 400g serka naturalnego 2 łyżki fruktozy/cukru ½ dojrzałego mango 1 1/2 łyżki żelatyny mus: ½ dojrzałego mango 1 łyżka fruktozy/cukru 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: świeże owoce (mango, maliny, borówki, porzeczki) Sposób przygotowania: Serek wyciągamy z lodówki 2h przed przygotowaniem sernika aby osiągnął temperaturę otoczenia. Serek mieszamy z cukrem bądź fruktozą. Miąższ mango miksujemy za pomocą blendera, dodajemy do serków

Pyry na Gaz
kampania pt. "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" 126

Naturalne skarby – czyli dlaczego warto jeść owoce jagodowe? Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń. W końcu nie tylko doskonale wyglądają. Mają również niepowtarzalny, orzeźwiający smak i dostarczają witamin i składników mineralnych w najlepszej, naturalnej formie. Właśnie

Kulinarne pyszności Molki
Ptysie z bitą śmietaną 159

Sezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym

Kulinarne pyszności Molki
crumble z kisielowymi jabłkami... 139

jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż

W Mojej Kuchni Lubię
NAJPYSZNIEJSZE BABECZKI Z KREMEM Z NERKOWCÓW (BEZ PIECZENIA, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 253

rozpuszczonego oleju kokosowego (raw), 5 łyżek stałej części mleka kokosowego, 2 łyżki ksylitolu w pudrze. dodatkowo: 20 g czekolady wegańskiej (najlepiej własnej produkcji) lub owoce, typu borówki, kawałki truskawe, porzeczki, itp. Wykonanie: Formy na babeczki wykładamy folią spożywczą.  Składniki na spód blendujemy do uzyskania klejącej masy (proponuję uprzednio pokroić suszone owoce). Tak powstałą masą wylepiamy spód foremek. Wkładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu