dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie
Poezja smakuuformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika w rewelacyjnym smaku... Biszkopt okazał się mocno
Grunt to przepis!Podczas wakacji na wsi MUSIAŁAM . Tak MUSIAŁAM . Chodzić z mamą grabić siano, motyczką obrabiać ziemniaki na polu, nosić wodę w konewkach na ogród, żeby podlać ogórki. MUSIAŁAM zrywać porzeczki i oddzielać je od tych wstrętnych giętkich zielonych gałązek, od których nie chciały się odczepić. MUSIAŁAM od czasu do czasu skopać ziemię w ogródku, w którym rosły tulipany, róże, piwonie
bistro mamaorzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe (moje ulubione!) http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-pistacjowo-limonkowe.html Ciasteczka cytrynowe http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/cytrynowe-ciasteczka-kukurydziane.html Batony z płatkami owsianymi i bakaliami 3. Koktajle mleczno-owocowe, sorbety owocowe
WYSPA SZCZĘSLIWAopakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie Ser, masło,żółtko
WYSPA SZCZĘSLIWApóźniej słonecznik i groszek. Kasza kuskus pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy! Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek może zaspokoić się słodkim smakiem. Kolacja Omlet z groszkiem (mrożonym). Jeśli nie mam pomysłu
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMasa: 2 czerstwe bułki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe
Cynamonowe szczęściejest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem jagodowy tutaj , lub z czarnej porzeczki tutaj orzechy do posypania po wierzchu... Składanie od dołu ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto
w mojej kuchnipieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Pozostałe składniki: dżem z czarnej porzeczki 100g wiórek kokosowych 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej
Di gotujerobię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej w mieszance owoców leśnych, którą najczęściej kupuję), to leciała ile sił do krzesełka. Zjadła prawie wszystko, a nieczęsto je tyle naraz. Sama z chęcią dokończyłam za nią, bo dzięki daktylom kaszka była słodka, a dzięki
Anioszek w kuchnipokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych owoców leśnych i porzeczek . Było pysznie! Składniki: 15 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 110 ml mleka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowie na języku :Pdrugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu
Marder&Marder Manufacturewarstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły. Zamiast truskawek możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, poza sezonem np. brzoskwinie w puszce. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną
Smakołyki Asi