płaskiej łyżki soli na litr wody. 1 kwiatostan kopru z łodyżkami. 1 mała główka czosnki. liść lub korzeń chrzanu, jeśli nie mamy, mogą być liście czarnej porzeczki. WYKONANIE Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Osuwamy szypułki i układam ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Pomiędzy ogórkami wciskamy koper koper, ząbki czosnku, pokrojony paseczki chrzan i liście. Na tę ilość
W kuchennym oknie Ewydużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej wykorzystać świeże owoce
Kuchcik gotujenajważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli. 1-2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu 1 korzeń chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju. Robić to na przemian z koprem
Di gotujePowtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie
Poezja Smaków - blog kulinarnybiałą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez noc. Podajemy deser zaraz po wyjęciu z lodówki, udekorowany świeżymi sezonowymi owocami – truskawkami, czereśniami, porzeczkami, jeżynami i listkami mięty i tymianku. SKŁADNIKI 450g sera na sernik lub naturalnego, gładkiego twarożku kanapkowego 2 łyżki śmietany 18-30% lub jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenprzeszkadza mu w zaspokojeniu apetytu na słodkie smaki :) Buri Beri wykonane są wyłącznie z owoców, gdzie głównym składnikiem są jabłka a dodatkowym wybrany owoc, który tworzy wariant smakowy - czarna porzeczka , jabłko , malina , truskawka , wiśnia . Poniżej możecie zobaczyć smak malinowy, w którym uwidoczniły się jeszcze malutkie pesteczki owoców! Listki są smaczne, słodkie, niekiedy lekko kwaskowate, pachną owocowo, a po chwili gryzienia
Zdrowie na języku :PFantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose . Biszkopt z musem truskawkowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka
Mała Cukierenkacukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie) 1 łyżka cukru pudru śmietan fix dżem z czarnej porzeczki ulubione owoce Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo bardzo proste. Przepis mam od kilku lat i robię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedelikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się z kawą, herbatą, czy wielkim kubkiem mleka. Melona możecie zastąpić, np. truskawkami, porzeczkami, wiśniami - tym na co akurat macie ochotę... (Forma o średnicy 20 cm) 160g mąki ryżowej 1 łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku bezglutenowego) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Di gotujeKochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto
Kuchnia smakówmną, to serdecznie zapraszam :) Bardzo smaczne i długo utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek? Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu Życie ze Smakiem :) Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka
My simple kitchenciasteczko na pocieszenie :) Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę z nich zostawić tak jak są. Drugą połowę
Grunt to przepis!dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki, czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki na ciasto kruche z truskawkami
Rozpustne gotowanieCzekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy
bistro mama