robię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej w mieszance owoców leśnych, którą najczęściej kupuję), to leciała ile sił do krzesełka. Zjadła prawie wszystko, a nieczęsto je tyle naraz. Sama z chęcią dokończyłam za nią, bo dzięki daktylom kaszka była słodka, a dzięki
Anioszek w kuchnipokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych owoców leśnych i porzeczek . Było pysznie! Składniki: 15 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 110 ml mleka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowie na języku :Pdrugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu
Marder&Marder Manufacturewarstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły. Zamiast truskawek możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, poza sezonem np. brzoskwinie w puszce. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną
Smakołyki Asiłyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 25 0g mąki pszennej 5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany WIERZCH: 1 żółtko + 1 łyża mleka - do posmarowania z wierzchu cukier perlisty - do posypania prze d pieczeniem płatki migdałowe - do posypania prze
Grunt to przepis!niepowtarzalnym smakiem owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i… niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością
Słodkie okruszkiprzemieniając nudny jogurt naturalny w słodki i smaczny posiłek. Składniki: - małe opakowanie jogurtu naturalnego (mój jak zwykle bez laktozy) - dwie łyżeczki ulubionego dżemu lub konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) - 3/4 łyżeczki miodu - owoce do dekoracji (opcjonalnie) Nie ma tu zbyt wiele do opisywania - wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i gotowe :) Na koniec możemy dodać na górę ulubione owoce
Kulinarne zapędy Kokosaporcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować. Dodatkowo: słoik konfitury z czarnej porzeczki, 100g płatków migdałowych. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej
Z miłości do słodkościstarta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek 250 g wiórek koksowych 150 ml śmietany 18% 7 łyżek cukru Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. WYKONANIE Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią blaszkę
W kuchennym oknie Ewyprzeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki
Anioszek w kuchniśmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa będzie nam potrzebna do biszkoptu
W mojej kuchniżółtka 160 g masła 300 g cukru sok i skórka z 3 cytryn sok i skórka z pomarańczy 500 ml śmietanki kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
Kuchenne zapiski Edyty