porzeczki - 3095 przepisów (strona:124/207)

Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki 104

napój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie na orzeźwienie

Milion Smaków
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? 128

Kolejne danie -  grillowany schab z kością, chutney z poziomek i papryczki, purée z gorczycą, ziemniaczane prażynki. A na deser  mrożony torcik bezowy z malinami, truskawkami, porzeczkami i poziomkami. Odwiedzając restauracje lubię być zaskakiwana nowymi smakami lub zupełnie innym spojrzeniem na rzeczy doskonale mi znane. Rezydencja w tym mnie nie zawiodła. A niosąc sadzonkę poziomek i przewodnik

Eksperyment sobotni
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 160

drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kompot z letnich owoców 113

Kompot...coś na upalne dni, które nas czekają :) Kompot z letnich owoców Składniki: około 0,5kg owoców(agrest, czerwona i czarna porzeczka) 1,5 litra wody cukier Sposób przygotowania: Owoce zagotowujemy wraz z wodą, gotujemy pod przykryciem około 15 min. Doprawiamy do smaku cukrem według uznania

Smaki Natalii
Wilgotny piernik ekspresowy 145

Pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :) Źródło   Wilgotny piernik ekspresowy Składniki-Ciasto:  200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu  1 szklanka mleka  ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka

Smaki Natalii
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 185

ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce.   ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe z porzeczkami Truskawkowa rozkosz Pavlova z truskawkami i śmietaną

Weekendy w domu i ogrodzie
3 POMYSŁY NA... słodkie śniadanie! 177

więc po prostu zapraszam do oglądania. ;) NR 1 - Jaglanka z owocami  Najprostsza z możliwych. Ugotowaną kaszę łączymy w misce z ulubionymi dodatkami. U mnie kolejno : serek wiejski, banan, porzeczki i mióóóóóód. NR 2 : Kakaowy omlet  Tu sprawa jest nieco trudniejsza, bowiem trzeba oddzielić żółtka od białek, a następnie te białka ubić (na sztywną pianę, ofc). Żółtka mieszamy

Kuchnia Ellie
Jogurtowiec z musem truskawkowym 152

blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;) Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/ , mają ciekawe gadżety :) Składniki na masę jogurtową: 200 g jogurtu naturalnego 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany

Domowa cukiernia Ewy
JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI 102

dzisiaj z szybkim, sezonowym śniadaniem. Jogurt naturalny z domową granolą   i owocami.  Składniki: jogurt naturalny granola    owoce sezonowe u mnie borówka i czerwona porzeczka Przygotowanie: Jogurt przelej do miseczki, dodaj granolę i owoce. Smacznego

Kukuleczki
Letni numer Małopolskiego Apetytu 151

się lato, zatem musiał się pojawić nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu , tworzonego przez lokalnych blogerów! Co w nowym numerze? Jak zwykle mnóstwo inspiracji! Są morele, wiśnie i czereśnie, rabarbar, porzeczki, wywiad z PlaJstrem, wizyta w pasiece i wiele wiele innych! Ode mnie jak zwykle przegląd książek :-). Życzę miłej lektury! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ogórki małosolne 218

świeżego korzenia chrzanu pęczek kopru – kilka baldachów i łodyg 5 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 10 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy liść wiśni, chrzanu lub porzeczki – opcjonalnie Zalewa 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli Instrukcje Ogórki, korzeń chrzanu i ewentualnie liście dokładnie płuczemy, usuwamy piasek i inne zanieczyszczenia. Czosnek obieramy z łupinek, a korzeń

Kulinarna Pokusa
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 202

ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Slodki Czwartek odc.108 129

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam mało do czynienia, sama nie wiem  czy go lubię i pewnie dlatego nigdy nie piekłam z nim ciasta. Nadeszła jednak wiekopomna chwila! W ubiegłą sobotę pokusiłam się o placek z agrestem i marcepanem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser sernikowy w pucharkach 172

ajerkoniak - 3 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki Do nasączenia biszkoptów: kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka woda gotowana - 100 ml Dodatkowo : herbatniki biszkoptowe podłużne - 150 g melisa do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie : Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę. Kawę wsypać do podłużnej miseczki, zalać gotowaną wodą, ostudzić. Do wysokiego naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić

Kuchnia Danusi
czekoladowa tarta z jagodami 119

krem: 1 szkl mleka 1 szkl śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniacznej 509 g masła tabliczka gorzkiej czekolady ponadto: jagody galaretka o smaku czarnej porzeczki Obie mąki przesiać z kakao, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić

6niebo