porzeczki - 3095 przepisów (strona:117/207)

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 121

arbuz kupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram

Obiad gotowy
Ciasto jaglane z czerwoną porzeczką 133

jest na prawdę szybkie i pyszne:) SKŁADNIKI : 300g kaszy jaglanej (suchej) 160 ml mleka 30 ml oleju 2 jajka Cukier wanilinowy (20 g) 1 łyżeczka sody "dwie garści porzeczki" bo nie mam pojęcia ile jej miałam :D Kaszę wypłukać i gotować w 500ml osolonej wody, gotować do czasu-aż kasza wciągnie całą wodę. Radze jej pilnować i nie spalić

Mamuśka wraca do formy
Sałatka z szynką dojrzewającą, quinoą, agrestem i porzeczkami 181

tych wspaniałych momentów, gdy cieszę się jak dziecko z własnych eksperymentów. Wypróbujcie koniecznie! Składniki: pół szklanki ugorowanej białej quinoy kilka liści sałaty masłowej garść dojrzałego agrestu garść czerwonych porzeczek 2 plasterki szynki dojrzewającej 2 łyżki ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka soku z cytryny świeże listki oregano Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowaną

Quinoa Raz!
Zapiekane pyszności pod bezową pianką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 113

cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po jednej łyżeczce Tagatesse ciągle ubijając pianę. Można dodać więcej substancji słodzącej jeśli jest

Candy Pandas
ciasto lodowiec bez pieczenia 191

pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki kakao 2 galaretki np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody biszkopty ok. 600 owoców np. truskawki, czarna, czerwona porzeczka, maliny wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę. Mieszankę wlewamy do gotującego się

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką 150

łyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka

W garach u Gosi
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 332

całość daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy efekt.  Na wierz tortu układam truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i listki mięty. Schładzam, a następnie.... zajadam się kawałek po kawałku ;-)) Tort bez problemu kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam

Wielopokoleniowo
Słodkie naleśniki 149

piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni (do czasu aż cukier się skarmelizuje). Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Świetnie sprawdzą się też świeże owoce, np maliny lub kwaśne porzeczki

Smaki Na Talerzu
Placek drożdżowy z owocami lata 146

cukru 1 torebka  cukru z wanilią Dr.Oetker Szczypta soli 100 g masła 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka  nie pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie własnym z pęczakiem i surówką 163

jednak przychodzą do głowy te wszystkie pyszności, które wcinałeś w międzyczasie – proste, pyszne i przyprawione tak, jak tylko mama potrafi. Jedna z nich poniżej. Druga – sernik z porzeczkami – nie doczekała do sesji. Składniki 1/2 kg schabu 1 marchewka kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych sól, pieprz kilka łyżek oliwy 1 szklanka pęczaku natka pietruszki sól kiszona

GRUBY WAŁEK
Galaretka z truskawkami 202

przypadku nietrafionych proporcji.  Jeśli jednak ani żelatyna, ani agar-agar nie odpowiadają Wam, możecie zrobić galaretkę z wykorzystaniem owocowych pektyn . Jakie owoce zawierają ich dużo? Czarne i czerwone porzeczki, kwaśne jabłka, agrest, pigwa, śliwki to prawdziwe skarbnice pektyn. Wystarczy długo gotować owoce z niewielką ilością wody i cukrem, potem odcedzić dokładnie. Po wystygnięciu otrzymamy galaretkę.  Zachęciłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 201

pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 168

Kocham polskie lato za smaki, jakimi nas rozpieszcza. Truskawki, czereśnie, porzeczki, młoda kapusta i ziemniaczki, cukinia oraz fasola szparagowa - to moi faworyci. Nie mogę nacieszyć się tymi dobrociami,  tym bardziej,  że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej,  ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 139

mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche

Mała Cukierenka