masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając
moj przepis naopakowanie) (w przypadku braku budyniu można użyć po 40 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej plus łyżka ekstraktu z wanilii) szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu) u mnie mrożona Mieszanka Kompotowa z Biedronki (nie rozmrażałam ich przed pieczeniem, warto obsypać mąką, aby nie poszły na dno). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
moj przepis natortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki
moj przepis naprzekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki bruszwica, porzeczki, jagody, żurawinę ** można użyć śmietanki kokosowej, w tym celu puszkę z mlekiem kokosowym otworzyć, zrobić dwie dziurki np. słomką, przechylić puszkę wylewając wodę kokosową, wyjąć śmietankę łyżką. Smacznego! Leśny skrzat
moj przepis nablogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto
moj przepis naJestem pewna, że będą zachwycone efektem końcowym - zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym. Składniki*: 3 serki naturalne (200 g = 1 opakowanie) 3 różnokolorowe galaretki (np. agrestowa, czarna porzeczka i truskawka) * z podanej liczby składników przygotowałam 2 desery w małych pucharkach i jedno ciasto na zimno w małej formie do babki z kominem Każdą z galaretek rozpuścić
UgotowaćMoje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił on kompoty ze wszystkich dojrzewających owoców – truskawek, czereśni, agrestu, porzeczek, jabłek i śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze. Udostępnij Składniki na kompot z truskawek
niecodziennikparysztuk) lub DOMOWE 60 g cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml owocowej nalewki, np. z wiśni, truskawek, porzeczek etc. ( wersja 18+ ) lub syropu owocowego (wersja uwzględniająca młodszych) 100 ml wody kilka listków mięty do dekoracji Czas przygotowania 20 minut + 2 godziny chłodzenia Liczba porcji 5 Wartości odżywcze
Analiza Smakuwiększość na myśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę
Przepisy na koktajle z blenderabudyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo budyń a następnie masę kajmakową i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy 2 łyżki spirytusu wymieszane z ok. 200 ml wody Każdy blat nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą. Dwa pierwsze blaty smarujemy dżemem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Dwoma
Domowy Smak Jedzeniaprzepis na 1 porcję Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować: 3 łyżki płatków owsianych, 200ml mleka, 2 kostki gorzkiej czekolady, wybrane owoce - ja wykorzystałam maliny, jeżyny oraz czerwone i czarne porzeczki. 1. Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem, dodaj 2 kostki gorzkiej czekolady i gotuj do zgęstnienia. 2. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki i dodaj owoce. 3. Jeśli użyjesz kwaśnych
Z notatnika dietetykacytryny 50ml wódki Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 450g konfitury z czarnej porzeczki wiórki kokosowe gwiazdki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane
Szalona Kuchnia Ewelinychwile do lodówki, gdyż krem zwykle pod wpływem ciepła naszych rąk w rękawie – się nagrzewa. Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem można ozdobić owocami, świetnie pasują cząstki pomarańczy, czerwone porzeczki czy złote i srebrne drobinki. Polecam również półsłodkie serowe muffiny z żurawiną (klik) Mam nadzieję, że troszkę Was skusiłam Babeczki mają ten plus, że chętnie sięgają
W Kawiarencewłoskie panettone (Panettone con lievito di birra) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem
La grande e la piccola cuocapszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE
Passions hobbies life