porzeczki - 3095 przepisów (strona:101/207)

Dyniowe gofry z chipsem z szynki parmeńskiej! 222

pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku!  Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej.  Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?!  ;-) SKŁADNIKI(...)smarowania tortownicy W/w składniki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.  Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) ) - dżem Łowicz z czarnej porzeczki - świeże liście szałwii - szynka parmeńska Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący

SMYKWKUCHNI
Bezowy tort 211

tylko do miski wrzucić wymienione składniki na krem. A nam pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;)Składniki:3 bezowe krążki,1 dżem z czarnej porzeczki, krem:1 masło,4 żółtka,2 łyżki kakao,1 kieliszek spirytusu,0,5 szklanki cukru pudru,polewa:0,5  gorzkiej czekolady,2-3 łyżki mleka. Przygotowanie(...)utarcia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej

Aga w kuchni
Nalewka porzeczkowa 124

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki

Aga w kuchni
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 142

był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym. Jak ktoś nie pił jednego i drugiego to kupuje syrop z czarnej porzeczki, syrop na kaszel i tabletki na gardło ojca Klimuszki, wodę gazowaną i przystępuje

ladykitchen
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 149

kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: konfitura Owoce Leśne ETERNO garść jagód kilka listków melisy Wykonanie: BISZKOPT: Biszkopt jest z przepisu(...)minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym, tu tylko pomijamy dodanie musu:) WYKONANIE: Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 równe blaty

Blondynka Gotuje
Kompot z renklod i jabłek z aronią 132

środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Wszystkie owoce na kompot powinny być dojrzałe

Proste Potrawy
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym 190

maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz, a na patelnię na której się smażyły wlać wino i dodać dżem z porzeczki, dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, aby sos się zredukował. Wlać śmietankę i dorzucić śliwki, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Podawać z ryżem

wyzwania kuchenne
Makaron z serem twarogowym, porzeczkami, amerykańskimi borówkami i malinową konfiturą 145

Składniki: ( porcja )  50 g makaronu pipe rigate Barilla  plasterek twarogu  garść amerykańskich borówek  garść porzeczek czerwonych i czarnych  2 łyżeczki malinowej konfitury z Owocowego domu  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy i osuszamy(...)owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę

Moja smaczna kuchnia
Ogórki kiszone ( i małosolne ) 160

ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić

Monia miesza i gotuje
Dietetyczne placuszki z borówkami na sosie z czarnej porzeczki! ŚNIADANIE FIT! 2310

Zapraszam! Takie śniadanie na pewno Was rozbudzi, zachwyci kolorami, zdobędzie serca smakiem. Dietetyczne owsiano- bananowe placuszki z dodatkiem fioletowej amerykańskiej borówki. Obłędny sos słodko-kwaśny z dojrzałej polskiej czarnej porzeczki ;-) To będzie dobry dzień! DZIEŃ DOBRY! ŚNIADANIE PODANO! SKŁADNIKI : (mi wyszło 14 placuszków, 3 porcje)  1/2 szklanki namoczonych przez noc płatków owsianych 1/2 banana 2 białka 1 żółtko(...)patelni teflonowej (najlepiej bez tłuszczu, jak się nie uda to minimalna ilość! ). Placuszki smaż małe, zbyt duże będzie Ci ciężko odwrócić na drugą stronę. Na sos: 2 garście świeżych porzeczek  2 łyżki borówki amerykańskiej 1/2  łyżeczki soku z cytryny 2 słodziki W małym rondelku zagotuj z niewielką ilości wody w/w składniki. Po 4 minutach zdejmij z ognia, zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Shake Porzeczkowo - Bananowy z Jagodami 191

jest, że moje dziecko owoców czarnej porzeczki nie lubi, ale kompot i takie shake`i pochłania w ogromnych ilościach? Sami widzicie jak łatwo można dzieciom podać owoce, których nie lubią. Smakowo wyszło pysznie. Koniecznie musicie taki zrobić w swoich kuchniach!  Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan 1 duża garść owoców(...)czarnej porzeczki 1 mniejsza garść jagód ok. 1/2 szklanki mleka 2 kulki lodów truskawkowo - waniliowych Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek. Dekorujemy małą kulką lodów i podajemy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWO- PORZECZKOWY, BEZ CUKRU 202

kefirowych, jeśli tylko macie taką możliwość, zachęcam bardzo gorąco do produkcji własnego, probiotycznego kefiru, sam bez żadnych dodatków jest również bardzo smaczny... :-)Składniki:- 700g odszypułkowanych truskawek- 200g odszypułkowanych czerwonych porzeczek- 130g ksylitolu (lub dowolnie, do smaku- porzeczki są bardzo kwaśne)- 1,5l kefiruUmyte, odszypułkowane owoce umieścić w misce, garnku, itp. dodać ksylitol i całość dokładnie zmiksować, używam ręczny blender. Następnie

Smaczne Zdrowe
Galette z serem i truskawkami 282

pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier puder do podania Przygotowanie: Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto, ja wyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było! Smacznego:) The post Galette z serem i truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowy z kokosem i owocami 268

kokosu 100 g masła Krem czekoladowy 4 jajka duże 1 szkl cukru 1 czekolada gorzka 3 łyżki kakao 250 g masła Do dekoracji dżem z czarnej porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki mięta Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao

Ala piecze i gotuje
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 175

Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej kwaskowe owoce (u mnie maliny i porzeczki) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka wraz ze szczyptą soli zaczynamy ubijać, a gdy utworzy się piana, po 1 łyżce dosypujemy cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Kiedy(...)śmietankę z mascarpone łączymy z ostudzoną żelatyną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ostudzone ciasto, tworząc kopułę. Dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej jednak ze słodką śmietaną będą się komponowały porzeczki, wiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz. w lodówce, a następnie cieszymy się smakiem pysznego deseru :)Smacznego! PS. Dzisiejszy przepis zapisałam

Ratunku obiad