owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pół gruszki kroimy w kostkę, pół(...)zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni, żeby owsianka stała się waszą ulubioną owsianką, polecam kleks waszej ulubionej konfitury, na koniec obkładam gruszką. Gwarantuję, że jest to biopapka ze smakiem :). Smacznego! Rada: Polecam parzyć płatki
Pause Gotowanie!kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany
les mirabellesciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 6 jaj 3 i 1/2 szkl(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia op. cukru wanilinowego 200 g masła słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia Piana: białka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy
Słodkości i nie tylkoserki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty lub melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać(...)również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego
Gosia gotujepieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel(...)pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm. Do każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy
Malinowe Pocałunkikubek ok. 300 ml, - cukier, do smaku, - duży budyń śmietankowy lub 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana), łyżka skrobi ziemniaczanej, - suszone owoce ( czarny bez , aronia , dzika róża , czarna porzeczka ), po 1 garści, WYKONANIE: Kompot zagotowujemy z suszonymi owocami, proszek budyniowy rozrabiamy z wodą i gotujemy na kompocie jak budyń, dodajemy śmietanę, cukier do smaku i zagotowujemy. Chciałoby się powiedzieć "prosta(...)nawet zimą mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem jednak miewamy ochotę na mały dodatek, który zaczaruje smaki. Tym razem do domowych wiśni dołączyły suszone owoce: CZARNY BEZ ARONIA CZARNA PORZECZKA DZIKA RÓŻA Wszystkie te wyżej wymienione nadały zupie charakteru. Ich rola jednak na tym się nie kończyła. Owoce te to też spory zastrzyk zdrowia. Zastrzyk, który w zupie "puchnie
Wypisz Wymalujczubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki używam miarki o pojemności(...)Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Do miski wlewamy ¾ szklanki wrzątku i rozpuszczamy 3 galaretki (u mnie z czarnej porzeczki). Zanim upieczemy biszkopt galaretki zdążą wystygnąć (mają być zimne, ale jeszcze płynne). Przesiewamy obie mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier (dzielimy na 3 razy). Żółtka mieszamy łyżką i wlewamy
mojewypiekiinietylkosię słodkiej pokusie :) Deser na mannie ze słodką niespodzianką SKŁADNIKI: 300 ml mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki czarnych porzeczek w soku własnym 2 czekoladowe cukierki np michałki 2 plastry kiwi posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE: Na mleku gotujemy kaszę mannę z dodatkiem cukru trzcinowego. Do pucharków nakładamy(...)dużej łyżce czarnych porzeczek wraz z ich sokiem, następnie nakładamy po 3 łyżki ugotowanej kaszy i posypujemy posiekanymi czekoladowymi cukierkami, które zalewamy kolejnymi trzema gorącymi łyżkami kaszy manny. Całość dekorujemy plasterkami kiwi i słodką posypką - podajemy po chwilowym przestudzeniu bądź kiedy kaszka całkowicie zastygnie. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych 100 g żurawiny suszonej Masa kremowa: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPorzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo często sięgamy po nie w przetworach np. soki, dżemy, ale warto je jeść na surowo. Ich owoce są kopalnią wzmacniającej układ odpornościowy witaminy C, której w przetworach część ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Porzeczki
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. : czerwone porzeczki czarne porzeczki zielony agrest dojrzałe wiśnie jagody leśne (borówki) itp. cukier Sposób wykonania : Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wszypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić kompot
Przepisy i porady kulinarnezatem odporność naszą i naszych pociech prostym ABC zdrowia :) WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI witamina A - zapobiega zakażeniom, poprawia wzrok. Jest w : marchewce, morelach, brzoskwiniach, czarnych porzeczkach, jagodach. witaminy z grupy B - wzmacniają organizm, są niezbędne w przemianie białek, tłuszczów i cukrów. Znajdziemy je w : warzywach strączkowych, bananach, morelach, śliwkach, figach. witamina(...)poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik
ClauditteMissCookingSkładniki: maliny truskawki czarna porzeczka czerwona porzeczka wiśnie bez pestek cukier tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Wszystkie owoce zmiksować blenderem( użyć tyle ile chcemy zjeść ). Jeśli będzie za gęsta masa dodać odrobinę wody, posłodzić do smaku. Żeby sorbet był aksamitny przecedzić przez sitko pestki ( ja nie robiłam bo lubię je gryźć ) Rozlać do salaterek i do zamrażarki.Zagotować wodę w garnku
Gaździnka warzySkładniki: owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest) 2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml woda Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek. 2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem. 3. Zalać wodą prawie do pełna. 4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą
A Ty Smakuj MnieSkładniki: (1 słoik) ogórki gruntowe 1 liść chrzanu lub kawałek korzenia 1 gałązka kwitnącego kopru 1 ząbek czosnku 1 liść czarnej porzeczki (opcjonalnie) 1 łyżka soli woda (wrzątek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i ułożyć w słoiku do ogórków kiszonych. 2. Dodać chrzan, koper, czosnek i liść porzeczki. 3. Wsypać sól i zalać wrzącą wodą. 4. Słoik zamknąć
A Ty Smakuj Mnie