Chrupiące płatki owsiane w miodzie, bita śmietana, borówki i czarne porzeczki. Pyszne połączenie. W sam raz na szybki, letni deser. 200 g śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła ok. 200 g borówek i porzeczek Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Śmietanę
BullioSkładniki: kawa rozpuszczalna 2 łyżki, porzeczki czarne 1,5 szklanki, mleko 3,2% 500 ml, cukier 2 łyżki, woda zimna 1 szklanka, lód 12 kostek porzeczki czarne dojrzałe obrać, opłukac na sitku, odsączyć, wsypać do dzbanka miksera z nożem do kruszenia lodu dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze zmiksować kawę wlać do wysokich szklanek, wyszły 4 szklanki 270 ml jedna
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru garść czarnych porzeczek 3 łyżeczki żelatyny ( lub 2 łyżeczki agar agar ) Mleko kokosowe zagotować, dodać cukier i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Nie gotować. Porzeczki przetrzeć przez sito i dodać do mleka. Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć
Atlas Smakówłyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem(...)pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub przekładamy dżemem z czarnej porzeczki
Atlas Smaków250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat waniliowy Ok. ¾ szklanki czarnej porzeczki Wykonanie: Czarną porzeczkę umyć i osuszyć. Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką
The Sweet Damselprzy okazji sztucznych sklepowych napojów, nieco zapomniany. Gotujmy więc kompoty dla naszych rodzin, zamiast poić je kupnymi napojami. Kompot porzeczkowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki porzeczek ( u mnie białe i czerwone) 3 szklanki wody 2 łyżki cukru Wykonanie: Porzeczki obrywamy z szypułek i myjemy. Wkładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy
Kulinarne przygody Gatityżal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję inne świeże owoce i przygotowuję dżem. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję. Składniki : wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek pół kilograma truskawek 2 duże garści malin ok. pół kilograma
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej porzeczki cukier do smaku, ok 3-4 łyżki 2-3 łyżki wody galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa masa serowa 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1 kg sera, u mnie z wiaderka(...)łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka oraz biszkopty do wyłożenia formy Masło i ser przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut. Potem przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Porzeczkowy mus odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić
Monia miesza i gotujemięsa kaczki ze skórą, sól, pieprz, 4 goździki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 50 ml dobrego bulionu (najlepiej z kaczki, drobiu), 500 g czarnej porzeczki, miód lub cukier Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1,5 x 3-4 cm, tak aby w miarę możliwości każdy był ze skórą. Na letniej patelni ułożyć kawałki mięsa skórą do dołu. Smażyć(...)zrumieni a tłuszcz wytopi. Kawałki kaczki odwrócić na druga stronę i smażyć aż się zrumieni. Zlać tłuszcz, do mięsa dodać wino, goździki, zagotować. Wlać bulion, dusić 15 minut, dodać porzeczki i dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i miodem lub cukrem, tylko nie przesłodźmy :) Podawać z ryżem. zastawa
królestwo garówSkładniki: porzeczki 1 szklanka, sok jabłkowy 250 ml, sok z cytryny 1 łyżeczka porzeczki opłukać, obrać i wsypać do foremek lodowych sok jabłkowo-dyniowy z nutą bazylii wymieszać z sokiem z cytryny wlać do foremek, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać chwilę ciepłą wodą i lody łatwo wychodzą z foremek lody zimne, orzeźwiające i smaczne
W Mojej Kuchni Lubięjeść nie zdrowo, niszczymy w ten sposób samych siebie, objadając się niezdrowymi "przysmakami ". Składniki : na około 2 szklanki 20 dkg dojrzałych czerwonych porzeczek 1/2 banana 2 gruszki 1-2 łyżeczki miodu naturalnego Sposób wykonania : P orzeczki i gruszki dokładnie umyj. Z gruszek usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę. Banana obierz(...)skórki pokrój na cienkie plasterki. Zmiksuj wszystkie składniki razem na jednolitą papkę. Przelej do szklanek, możesz udekorować świeżymi porzeczkami. W upalne dni możesz go schłodzić w lodówce. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnenutą kokosu i słodyczy. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka wody 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych 1 łyżka mąki 50g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 50g masła(...)Mąkę,cukier, proszek , masło oraz jajko zagniatamy na jednolitą masę, jeśli jest za suche dodajemy wody. 1/3 ciasta zostawiamy, resztę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem. Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki. i wysypujemy na ciasto. W rondelku roztapiamy 50 gram masła, następnie dodajemy wiórki i cukier, mieszamy. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na ciasto, następnie rozkruszamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika
Cukier&PuderObowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów. Dżem z czarnej porzeczki jest zdrowy, słodki i pyszny a robi się go wyjątkowo szybko. Dzięki temu, że porzeczka zawiera dużo witaminy C i pektyn smaży się go zaledwie godzinę, a w wersji podstawowej tylko z dwóch składników
Milion Smakówbotwinkowe lody caprese mrożona chłodnik jogurtowy z koperkiem i rzodkiewkami chłodnik melonowo arbuzowy chłodnik ogórkowy z pieczonym burakiem chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki chłodnik z botwinki i agrestu kompot z czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody
królestwo garówłyżek kaszki manny 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 1/2 opakowania galaretki owocowej dowolne nieduże, sezonowe owoce np. porzeczki, borówki, jagody, poziomki Kaszkę rozmieszać w 1/2 szklance mleka. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i dodać kaszkę z mlekiem. Gotować około 1-2 minut do zgęstnienia, następnie jeszcze gorącą kaszkę wylać(...)wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę kontrolujemy aby nie stężała, najlepiej ustawić blisko źródła jakiegoś ciepła. Krajanki wyjmujemy z lodówki, do dziurek wkładamy owoce (ja miałam porzeczki) i zalewamy pozostałą galaretką
Jadło i czytadło