Młyny Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około(...)patelnię, aby dosmażyć go z drugiej strony. Omlet podajemy w całości lub pocięty na trójkąty. Propozycja podania: Omlet pocięty w trójkąty, z plasterkami banana i łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki. Do przygotowania omletu użyłam otrąb owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkiróżnorakich owoców i wielosmakowego jogurtu - nigdy się nie znudzi :) Zapraszam do podejrzenia moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 28x34cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 400g
Grunt to przepis!Mało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć. Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka
Proste PotrawyPięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę. Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki. Wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój
Maminek kulinarnyciastach i deserach. Taką galaretkę robi się dosłownie kwadrans, więc tym bardziej warto zaopatrzyć spiżarkę w kilka słoiczków. Składniki na 6 średnich słoiczków: 2,5 kg czerwonej porzeczki 3 cytryny 900 g cukru 2 opakowania żelfixu Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIdealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :) Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie) 2 łyżki soli na 1,5 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę z solą. Ogórki umyj, osusz, odetnij końcówki. Do słoja na przemian układaj ciasno ogórki, chrzan(...)pokrojony w plastry, koper i czosnek. Na wierzch ułóż liście porzeczki, jeśli masz. Całość zalej ostudzoną solanką. Słój przykryj talerzykiem i odstaw w nienasłonecznione miejsce. Smacznego
Kukuleczkiczosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty
Coś z niczegogodzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń
Coś z niczegołyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 2-3 łyżki cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 1/2 szkl cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać
Smaki NataliiIdealny sposób na wykorzystanie letnich owoców.. robi się je bardzo szybko a smakują znakomicie! Polecam! :) Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników (grudki mile widziane). Dodajemy agrest, porzeczki, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 1/2-2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Źródło(z małą modyfikacją
Smaki Nataliimargaryna, 250g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na nadzienie jogurt grecki, 1kg wiórki kokosowe, 150g budyń śmietankowy, 2 opak białka jaj, 5 szt cukier, 1 szkl sól, szypta porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy(...)naczyniu ubijamy białka z solą, stopniowo dosypujemy cukier. Przekładamy białka do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy. Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki, wykładamy masę jogurtową, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy porzeczki i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st do "suchego patyczka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki : 1 kg dojrzałych czarnych porzeczek 2 l spirytusu 70 % 50 dkg cukru 10 ml zaprawy waniliowej do alkoholu Sposób wykonania : P orzeczki oczyść z szypułek, sparz wrzątkiem na sicie, a następnie lekko rozgnieć np. drewnianą pałką lub tłuczkiem. Rozgniecione owoce wsyp do czystego 3 l słoja, zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw na 8 tygodni. Od czasu(...)czasie trunek jest gotowy. Nalewka ta jest aromatyczna i ma ładny kolor, a co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin i minerałów ! Na nalewkę najlepsze są porzeczki z własnego ogrodu. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą
Przepisy i porady kulinarnemasła 700 gr ricotty 150 gr cukru 200 ml śmietany 15 gr żelatyny w listkach 125 gr borówek 125 gr malin 125 gr czerwonych porzeczek **** INGREDIENTI 250 g di biscotti digestive 125 g di burro 700 g di ricotta 150 g di zucchero 200 ml di panna fresca 15 g di gelatina in fogli(...)Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Masę wykładamy na ciasteczka. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji). Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem, tort dekorujemy owocami. **** PREPARAZIONE Laviamo e asciugamo
La grande e la piccola cuocaMadzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem(...)naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców mi zostało. Pomyślałem więc, że dobrym pomysłem będzie zrobić mieszaną nalewkę, wiśniowo-porzeczkową. Nie wiedziałem co z tego wyjdzie, ale trzeba próbować, trzeba eksperymentować. Czas pokazał
Marder&Marder ManufactureDobry kompot na letnie upały. Składniki: • 1 szklanka czarnej porzeczki • 2 laki rabarbaru • ok 3 l wody • 3 łyżki miodu lipowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar pokroić w paski. Dodać czarną porzeczkę i wlać wodę. Ugotować kompot. Wszystko razem zmiksować blenderem i przelać przez sito. 2. Gdy kompot troszkę przestygnie, posłodzić miodem. Ilość miodu lepiej dać
W królestwie smaków Beaty